Sisačko-moslavačka županija bit će najveće gradilište RH u 2018. godini, ustvrdio je na 18. siječnja konferenciji za novinare na kojoj je predstavio desetak najvećih mahom infrastrukturnih projekata vrijednih ukupno 220,6 milijuna kuna župan Ivo Žinić.

„Deset je to najvećih projekata koje smo uspjeli aplicirati na fondove Europske unije i za koje smo dobili sredstva. Uskoro kreće gradnja nekih od njih, na nekima je već i krenula…  Osim ovih projekata, još je čitav niz projekata koje smo pripremali i koje smo već aplicirali i vjerojatno ćemo dobiti sredstva u ovoj godini. Nastavljamo i i vjerujemo da će ova županija u 2018. godini biti jedna od vodećih županija po povlačenju sredstava iz fondova Europske unije“, rekao je Žinić.

 

Župan je tako izdvojio izgradnju središnjeg paviljona sisačke Opće bolnice, u kojem će biti smješten objedinjeni hitni bolnički prijem i dnevna bolnica, ukupno vrijedan 106 milijuna kuna, a čiji se početak gradnje očekuje kroz mjesec i pol dana. Projekt “Crna roda Osekovo” predviđa izgradnju Centra za posjetitelje na ulazu u Park prirode Lonjsko polje. Centar, koji obuhvaća brojne turističke sadržaje, vrijedan je 15,8 milijuna kuna. U Novskoj će početi adaptacija i opremanje Poduzetničkog inkubatora PISMO – NOVSKA u dva objekta ukupne površine 1213 četvornih metara. Vrijednost projekta, kojim će se mladim poduzetnicima omogućiti početak djelovanja, iznosi 25 milijuna kuna.  Projektom opremanja ordinacija primarne zdravstvene zaštite bit će obuhvaćeni domovi zdravlja u Sisku, Kutini i Petrinji, 28 koncesionara na 22 lokacije. Vrijednost projekta je 14,8 milijuna kuna. Energetskom obnovom ustanova odgoja i obrazovanja, vrijednom ukupno 23,9 milijuna kuna, bit će obuhvaćeno sedam osnovnih škola, u Glini, Novskoj, Sunji, Lipovljanima, Topuskom, Gvozdu i Gori. Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u Velikoj Ludini, vrijedan je 2,3 milijuna kuna, projekt županijskog edukativno-prezentacijskog centra NATURA, kojim je predviđena adaptacija upravne zgrade petrinjske bolnice, vrijedi 17,7 milijuna, a u turističko-povijesni projekt “Baština Zrinskih – budućnost Banovine” ove će se godine uložiti 5,9 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije. Predviđa se kako će ukupna vrijednost tog projekta do njegovog završetka iznositi oko 150 milijuna kuna.

Župan je dodao kako je većinu tih projekata, pripremila županijska razvojna agencija SIMORA.

„Također, želim izvijestiti da smo pripremili za ovu godinu, i prošli već na natječajima, 22 projekta ukupne vrijednosti gotovo 350 milijuna kuna. To su projekti na području naše županije koji su trenutno u obradi i koje je isključivo pripremala naša županijska Razvojna agencija SIMORA. Želim navesti i 12 projekata koji su također prijavljeni na području naše županije, a nisu još odobreni, ali su u visokoj fazi odobrenja i vjerujemo da ćemo i za njih dobiti sredstva vrijednosti 160 milijuna. Kada to zbrojimo, to je pola milijarde pripremljenih projekata za naredno razdoblje koji će biti u realizaciji validaciji u sljedećoj godini“, kazao je župan te dodao kako su to sve mahom infrastrukturni projekti koji će, uvjeren je župan, poboljšati kvalitetu života na području županije. Naglasio je kako postoji još 50-ak manjih projekata vezanih uz zdravstvo, socijalu i druge sektore koje će, kako je najavio, prezentirati u narednih mjesec dana.

PREZENTACIJU PROJEKATA POGLEDAJTE OVDJE: Prezentacija PDF

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime