Vodostaj rijeka u Sisačko-moslavačkoj županiji u laganom je porastu, no za sada nema opasnosti od poplava, stanje je pod nadzorom, a sve službe su spremne za moguće intervencije, rečeno je 8. ožujka u Sisku na sastanku županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Uz župana Ivu Žinića na sastanku županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje nazočni su bili čelnici svih 14 gradova i općina županije, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.

Vodostaj Save, Kupe i Une pod stalnim je nadzorom i iznenađenja ne može biti, rekao je sisačko-moslavački župan Žinić.

„Ovoga trena, prema informacijama, na području naše županije ne postoje velike ugroze, pogotovo ne od najvećih rijeka Kupe i Save, ali postoje od manjih rijeka. Što se tiče vodostaja najvećih rijeka, sve je pod kontrolom. Sama situacija na terenu, a o čemu su nas izvijestili načelnici i gradonačelnici svih 14 gradova i općina, ovog trena ne postoji opasnost niti za imovinu, niti za ljudske živote. Prema predviđanjima, do kraja tjedna, određeni vodostaji će rasti, no ne toliko velikim intenzitetom jer prema prognozama, neće biti novih padalina, a niti topljenje snijega srećom ne ide tolikom brzinom kako je prvotno bilo očekivano da će biti naglo zatopljenje i da će velike količine snijega napuniti naše rijeke i time predstavljati opasnost od poplava“, Rekao je Žinić ustvrdivši kako bi međutim manje rijeke poput Žirovca, Gline, Sunje i Maje mogle zbog iznenadnog topljenja snijega brže nabujati, pa su sve službe u pripravnosti.

VEZANE VIJESTI
Konzul Republike Moldove u posjetu Županiji

Na najugroženijim mjestima u Sisačko-moslavačkoj županiji već je, za svaki slučaj, pripremljeno 16.000 vreća za obranu od poplava. Sreća je da se ovoga tjedna ne očekuju osjetnije padaline, pa će Kupa i Sava moći prihvatiti vodni val iz Karlovca, rekao je Zoran Đuroković. Podsjetio je da su u protekle tri godine izgrađeni nasipi u uvijek ugroženom Letovaniću i još nekim mjestima, što će omogućiti prolaz vodenog vala bez posljedica.

„Upravo ovaj sastanak Stožera je omogućio neposredne kontakte kao i dogovore oko provedbe aktivnosti na pojedinim područjima. Mislim da je za sada sve u najboljem redu. Porast vodostaja očekujemo negdje tijekom vikenda, da bismo od ponedjeljka – utorka spremno dočekali te nešto veće vodne valove. Određena je nepoznanica koliko se zapravo snijega nalazi na onim višim dijelovima slivova, pri vrhuncu planina i brda, s obzirom da su nešto manje količine u samom donjem dijelu Pounja, no to će  najbolje pokazati vrijeme. Bitno je reći da nemamo naznake veće količine oborina pa ne postoji niti opasnost da bi se one mogle nadograditi na ovo otapanje snijega. Sve je dakle pod kontrolom, svi rade svoj posao i mogu samo izraziti zahvalnost svima na dobroj suradnji i nema razloga da spremni ne dočekamo ovo otapanje snijega“, kazao je Đuroković.

VEZANE VIJESTI
SISAK U školu krenula prva generacija tehničara za razvoj videoigara

Suradnju svih službi u izvanrednim situacijama Dragan Lozančić je ocijenio primjerenom. Koordinacija je dobra i sustav vrlo dobro funkcionira. Iako neposredne opasnosti nema, oprez je uvijek potreban, zaključio je Lozančić.

„Ono što vidim na terenu, a vidio sam i ovdje je da postoji jako dobra koordinacija i poštivanje naših standardnih operativnih procedura. To znači da lokalna samouprava koordinira sve svoje zadaće i izazove s razinom županije, ako treba i države. To se na terenu pokazalo jako bitnim. Danas smo svjedočili jednom sustavu koji je vrlo pozitivan i može biti primjer i drugima. Drago mi je da su neke županije, kao što je to i ova županija, slušale naše upute, a to je da sam od procijene hoće li i kad sazvati sjednicu Stožera civilne zaštite jer ne treba uznemiriti naše građane, ali oprez je potreban. Drago mi je jer sam čuo jako puno dobrih stvari danas tako da mogu reći da je ova županija otporna i spremna za sve izazove, ali još jednom ću ponoviti kako nema razloga za neke ozbiljnije brige“, naglasio je Lozančić.

VEZANE VIJESTI
Blagdansko druženje članova Zavičajnog kluba Marinbrod

Daljnji osjetniji porast vodostaja može se očekivati ovog vikenda pa će se, bude li potrebe, članovi županijskog Stožera ponovo sastati već početkom idućeg tjedna.

HINA/Radio Banovina

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here