SMŽ – Oporba traži tematsku sjednicu Županijske skupštine o Rafineriji nafte Sisak

Najavili da će tražiti sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine povodom najava o prekidu proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak

968

Ujedinjena oporba u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije (SDP, Most NL, Klub HSS-HSP, HDRS, SDA) najavila je 8. veljače na konferenciji za novinare kako će zatražiti sazivanje tematske sjednice o Rafineriji nafte Sisak. Za to su prikupili 14 vijećničkih potpisa, izvijestio je Mostov Milan Brigljević koji je istaknuo da borba za opstanak sisačke Rafinerije ne može biti prepuštena “šačici radnika, već je o tome nužna šira rasprava”.

„S obzirom na to da je obrana radnih mjesta u INA Rafineriji Sisak i uopće pitanje nacionalne energetske strategije ostalo na šačici Rafinerije, onda smo shvatili da je to tema koja nije samo sisačka ni županijska, to je nacionalna tema. I svakako je naš zadatak da probamo o toj temi otvoriti raspravu u Županijskoj skupštini, što inače župan upravo izbjegava i odbija. Nadam se da smo skupili potpise naše, skupili smo dovoljan broj potpisa po Poslovniku za sazivanje tematske sjednice. Očekujemo da će predsjednica Skupštine poštovati Poslovnik i demokratska pravila i omogućiti da se otvori tema o prestanku proizvodnje u INA Rafineriji Sisak kao točka tematske sjednice Županijske skupštine. Vode se prijepori je li Rafinerija sposobna ili ne za daljnju proizvodnju. Takve su rasprave bespredmetne jer kod nas strateške odluke donose političari bez znanstvenih i stručnih podloga. Mi danas nemamo strategiju energetskog razvoja, ustvari nemamo uopće strategiju razvoja, nikakvu, mi razvijamo državu od danas do sutra i rezultat toga je, kroz četvrt stoljeća, da su svi proizvodni subjekti zatvoreni ili im prijeti zatvaranje“, kazao je Brigljević.

SDP-ov Zdenko Vahovec je ustvrdio da “MOL očito postupno provodi svoj naum da zatvori najprije sisačku, a zatim će i riječku rafineriju”.

„Spoznali smo da je vrag odnio šalu i, što se tiče Rafinerije nafte Sisak, uvidjeli smo da prije svega, Mađari, odnosno MOL, provodi svoj naum koji je dugo godina najavljivao da zatvori Rafineriju Sisak, bez nekakvih argumenata, bez obrazloženja ima li ta Rafinerija budućnost, ima li prosperitet, je li je rentabilna. Vidjeli smo i svjedoci smo toga, nažalost, da je i Vlada digla ruke od Rafinerije Sisak. Vidimo isto tako da i nositelj izvršne vlasti u Sisačko-moslavačkoj županiji, gospodin Žinić, kao stranački vojnik, ne smije i ne može ništa bez odobrenja svojega predsjednika, a predsjednik mu je rekao vjerojatno ne talasaj, ostavi se toga, tu su u pitanju viši državni interesi, tu su međudržavni interesi, ti se bavi politikom skladištenja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori“, rekao je SDP-ov Zdenko Vahovec te dodao je kako je ovo tema o kojoj moraju svi zajedno raspravljati, jer se tu ne radi samo o spašavanju radnika u Rafineriji i egzistenciji njihovih obitelji, već je riječ o opstanku Siska, Sisačko-moslavačke županije i energetskoj neovisnosti Hrvatske. „Zato pozivam i druge vijećnike da nam se priključe u raspravi, jer ta tema ne poznaje stranačke boje”, zaključio je Vahovec.

Mijo Latin je, u ime Kluba HSS-HSP, prozvao je župana Ivu Žinića da je u vrijeme bivše Milanovićeve Vlade upravo on tražio sazivanje iste takve tematske sjednice.

„Moramo reći da se naš zahtjev za tematsku sjednicu oko INA Rafinerije nafte Siska ne bazira se na politikantstvu, kako to želi prikazati župan Ivo Žinić. Mi smo stvarno zabrinuti za radnike, a kada to kaže, možda on u biti i misli da se radi o politikantstvu, ali iz nekakvih prijašnjih vremena, onih za vrijeme Vlade Zorana Milanovića kada je on upravo na ovu temu tražio tematsku sjednicu. Iz toga proizlazi da se on tada bavio politikantstvom, što možemo vidjeti da je tu temu jako dobro iskoristio u predizborno i izborno vrijeme kada je davao izjave svima nama dobro poznate. Evo mu sada prilike da kaže da njemu nije bila namjera da dobije izbore, nego da je stvarno bio zabrinut za radnike INA Rafinerije nafte Sisak“, rekao je Latin.

Oporbenjaci su izrazili nadu kako će, budući da su ispunili sve uvjete po Poslovniku, predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić sazvati tematsku sjednicu. Po Poslovniku je za to potrebno 30 posto potpisa vijećnika, a na konferenciji je predočen zahtjev s 14 potpisa od ukupno 42 županijska vijećnika.

[srizonfbalbum id=2441]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime