SMŽ osigurala beskamatne kredite za investitore koji će ulagati na potresom pogođenom području

Predstavljene mjere za razvoj gospodarstva

243

U prostoru Regionalnog centra kompetentnosti u Sisku župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak je potpisao je s predstavnicima Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i predstavnicima Hrvatske banke za obnovu i razvitak ugovor o poslovnoj suradnji. Dio je to mjera za razvoj gospodarstva na području Sisačko-moslavačke županije, u kojemu je najvažnija grana industrija, istaknuo je župan Ivan Celjak. U kreditnim linijama HBOR-a su one za poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora i obrtna sredstva.

Sufinancirat će i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a.

Župan je predstavio centar za usluge na jednom mjestu u okviru Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije:

„Kao što smo i najavljivali, poduzetnici koji žele doći ulagati na područje naše županije imaju potpunu administrativnu podršku s ciljem bržeg rješavanja eventualnih birokratskih prepreka, problema i kašnjenja koja se pojavljuju u redovnom procesu za pokretanje i razvoj poslovanja. Ustrojili smo u okviru postojećeg sustava središnje koordinativno tijelo koje će u rad uključivati sve županijske institucije.“ – istaknuo je župan Ivan Celjak pojasnivši što to znači na konkretnom primjeru:

“Investitor treba točne i pravovremene informacije o administrativnim zahtjevima, o raspoloživoj radnoj snazi, cijenama komunalnih usluga, procesu ishodovanja raznih dozvola, ponuda poslovnih zona i sl. Te sve informacije sada će moći dobiti na jednom mjestu i osoba zadužena za suradnju s poduzetnicima, na raspolaganju je 24 sata i vodit će ga kroz taj proces od početka do kraja.“

Sisačko-moslavačka razvojna agencija pruža pomoć i pri izradi poslovnih planova i cjelokupne dokumentacije u dijelu potpora za samozapošljavanje.

Danas su predstavljene prednosti za ulaganja na području Sisačko-moslavačke županije u odnosu na grad Zagreb, od niže cijene zemljišta, komunalnih i vodnih doprinosa do programa regionalnih potpora  za mikro, male, srednje i velike poduzetnike: U SMŽ su to do 70 %, dok je u Zagrebu maksimalno 55%. Još jedna od prednosti ulaganja na području naše županije je iznos stope prireza koja varira do maksimalnih 10 %, dok je u Zagrebu 18%.

Konkretno je izloženo na primjeru neke tvrtke koja ima 15 zaposlenih i bavi se proizvodnjom, ulaže u izgradnju proizvodnog pogona i opremu, gradi objekt veličine 500 m2, kupuje opremu u iznosu od 500.000 kuna i nakon investicije zaposlit će 10 novih djelatnika. Takva tvrtka na području naše županije u odnosu na Zagreb, uštedjet će oko milijun kuna.

U okviru predstavljanja mjera potpisan je sporazum o sufinanciranju kamata s HBOR kojeg je predstavljao Hrvoje Čuvalo, član Uprave, te s HAMAG BICRO kojeg je predstavljao Vjeran Vrbanac, predsjednik Uprave te Ante Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave, a predstavljena je i nova oprema koja je kupljena kroz Regionalni centar kompetentnosti. Najmoderniju opremu i CNC strojeve u Hrvatskoj, stavit će na raspolaganje gospodarstvenicima i poduzetnicima iz Sisačko-moslavačke županije, a svima onima koji dolaze izvan županije, omogućit će se korištenje pod uvjetom da tu osnuju tvrtke i zapošljavaju ljude s područja naše županije.

Za kraj župan Ivan Celjak najavio je osnivanje Poduzetničkog centra SMŽ s ispostavama u Sisku i Glini u okviru kojeg će poduzetnici moći registrirati tvrtke i obavljati svoje djelatnosti. Naglasak u 2022. godini je u potpunosti stavljen na razvoj gospodarstva i Sisačko-moslavačka županija preuzima tu ključnu ulogu kako bi ne samo gospodarski nego i demografski osnažila cijelo područje, jer najbolja demografska mjera je upravo adekvatna plaća koja može pružiti financijsku stabilnost i spriječiti raseljavanje ljudi, a potaknuti dolazak novih generacija.

Sisačko-moslavačka županija osigurava najpovoljniju investicijsku klimu u Hrvatskoj i širom otvara vrata za dolazak investitora na područje županije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime