SMŽ Pet oboljelih od koronavirusa, svi blage kliničke slike

Zbog zaraženog liječnika, epidemiološka služba je poslala u samoizolaciju nekoliko liječnika i veći broj medicinskih sestara, no svi odjeli normalno funkcioniraju

1201
Arhiva Radio Banovine

U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak smješteno je pet pacijenata kod kojih su laboratorijske pretrage na novi koronavirus pozitivne, a više je osoba u kućnoj samoizolaciji, rečeno je 24. ožujka na konferenciji za medije na temu stanja s koronavirusom u Sisačko- moslavačkoj županiji.

Župan Ivo Žinić pozvao je građane da se pridržavaju odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Izvijestio je da je stanje u županiji relativno dobro.

„U skladu s trenutnim stanjem, zatražena je i određena oprema. Bilo je dosta problema u zadnje vrijeme oko nabavke zaštitnih maski, odjela i rukavica te zaštitnih navlaka za cipele. U ovom trenutku imamo na skladištu dovoljno svih potrebnih materijala. Uveli smo sve potrebne mjere u naše zdravstvene ustanove, bolnice i Domove zdravlja gdje su, sukladno preporuci, postavljeni šatori za trijažu“, kazao je župan te podsjetio da su u domovima umirovljenika zabranili bilo kakve dolaske i kontakte s vanjskim osobama jer se upravo u domovima nalaze najugroženije osobe.

Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić Sisak otkrio je kako svi zaraženi imaju blagu kliničku sliku.

„Trenutno u našoj bolnici leže tri bolesnika, a dva su bolesnika u samoizolaciji, na kućnom su liječenju jer su skroz blage kliničke slike i nema potrebe ni za kakvim liječenjem. Kod jednog bolesnika, za par dana ćemo napraviti kontrolne brisove da vidimo ima li još uvijek koronavirus. Nakon što se dokaže da su dva brisa negativna, bit će pušten kući. Svi su sa blagom kliničkom slikom tako da ne zahtijevaju detaljnije liječenje. Zbog zaraženog liječnika, epidemiološka služba je poslala u samoizolaciju nekoliko liječnika i veći broj medicinskih sestara, no svi odjeli normalno funkcioniraju“, ustvrdio je Dujmenović.

Zamjenik župana, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec je rekao kako su Stožeru u nekoliko navrata stigle pritužbe od djelatnika da se njihovi poslodavci ne pridržavaju propisanih mjera zaštite, nabave zaštitnih maski i slično te da su ti poslodavci, sukladno naputku, najprije upozoreni, a nakon toga, ukoliko upozorenje ne bude dovoljno, uslijedit će i određena novčana kazna.

„Apeliram na sve naše sugrađane, naročito one starije životne dobi, da maksimalno ograniče svoje kretanje i da obavljaju samo one aktivnosti koje su nužno potrebne kako bi svim službama olakšali funkcioniranje. Apeliram i na sve one koji rade da maksimalno posvete pozornost zaštiti svojih djelatnika, a samim time i svih naših sugrađana,“ zaključio je Rosavec.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo SMŽ dr. Inoslav Brkić je pojasnio javnosti kakve maske su potrebne za koju djelatnost i kako one djeluju. Podsjetio je na važnost tri metra socijalnog razmaka, pranje ruku i pravilnu higijenu kako ljudi, tako i prostora, mokro čišćenje ili dezinfekcija i provjetravanje, kako bi se osigurala i adekvatna vlažnost zraka u prostoru u kojem boravimo.

Dodajmo kako je županija nabavila poseban uređaj, UV dezinfekcijski robot za dezinficiranje prostora, koji uklanja sve viruse i bakterije u bolničkim i drugim prostorima. To će osjetno pomoći pri što bržem stavljanju u funkciju svih prostora nakon dezinfekcije. Zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo SMŽ, županija provodi pripreme da se nabavljeni PCR uređaj opremi dodatnim kabinetom kako bi i naš zavod mogao provoditi testiranje na virus. Postojao je i problem s dolaskom kamiona na granicama, Stožer je odredio tri mjesta za smještaj i prijam kamiona i njihovog vozača. Stanje je u našoj županiji trenutno povoljno, zaključio je župan te izrazio nadu da će biti uspješni napori Stožera i svih nadležnih službi na provođenju naputaka nacionalnog Stožera civilne zaštite.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here