SMŽ Pomoć oboljelima od Alzheimerove bolesti

Dio projekta odnosi se na edukaciju stanovnika Sisačko-moslavačke županije

91
Foto: Sisačko-moslavačka županija

U prostoru Doma obrtnika u Sisku održan je u srijedu, 14. rujna radni sastanak na kojemu je predstavljen projekt Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Dom za starije Glina je partner na projektu „Organiziranje psihosocijalne podrške za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija i njihove njegovatelje – edukacije, savjetovanja i SOS telefon“.

Ovaj jednogodišnji projekt je financiran od strane Ministarstva zdravstva.
Dio projekta odnosi se na edukaciju stanovnika Sisačko-moslavačke županije, posebno s područja Gline, Petrinje i okolice koji su najviše stradali u potresu, o promjenama u svakodnevnom ponašanju koje upućuju na Alzheimerovu bolest, na „10 ranih znakova“, na koje moraju obratiti pažnju ako ih primijete u svojoj okolini (obitelji, poslu, među prijateljima), jer dijagnosticiranjem bolesti, koje za posljedicu imaju demenciju u ranoj fazi i primjena adekvatne terapije zaustavlja progresiju bolesti na neko vrijeme čime omogućuje bolju prilagodbu obitelji i podiže razinu kvalitete života osobi s demencijom i njenim njegovateljima, a time i cijeloj zajednici.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Kako bi pomogao u ranom otkrivanju bolesti, HUAB još od 2018. godine provodi projekt „istraživanje kognitivnih sposobnosti građana starijih od 60 godina“ u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Ove godine bi se projekt po prvi puta provodio u Sisačko- moslavačkoj županiji.
Sastanku, na kojem su projekt predstavili izvršni potpredsjednik Tomislav Huić i tajnica Udruge Tajana Dajčić, su nazočili predstavnici domova zdravlja, gradova Petrinje i Gline, kao i pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Alenka Ljubešić.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić je iskazao potporu Sisačko-moslavačke županije, kao i operativnu pomoć u provedbi ovog vrijednog projekta, posebno važnog za našu županiju, u kojoj je visok postotak starijih stanovnika, koji su pak kao i svi stanovnici Županije izloženi stresu, još od Domovinskog rata, do pandemije i katastrofalnog potresa.

 

Izvor: Sisačko-moslavačka županija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime