Sisačko- moslavačka županija sada ima turističke uniforme koje će turistički djelatnici ubuduće nositi na svim značajnijim događanjima i promidžbenim akcijama.

Cilj je Sisačko – moslavačke županije postati jedna od važnijih destinacija kontinentalnog turizma u Republici Hrvatskoj, podsjetio je župan Ivo Žinić 12. veljače prilikom predstavljanja projekta „Turističke uniforme“ za koju vjeruje kako će pridonijeti tome cilju.

„Kako bi našu županiju još kvalitetnije promovirali u našoj državi, ali i izvan nje, odlučili smo ovim projektom napraviti turističke uniforme. Naše dizajnerice su izradile dvije muške i pet ženskih uniformi koje sadrže osnovne motive i boje naše županije po kojim smo mi poznati. Krasi ih ručni rad i prekrasno izvezene crveno zelene ruže, motiv s narodnih nošnji. To je nešto što karakterizira naše područje, gotovo sve krajeve ove županije. Vjerujem da ćemo u nastupima koji slijede, a imamo dosta promocija u Hrvatskoj i izvan nje, itekako privući pažnju budućih gostiju. Moram zahvaliti Turističkoj zajednici i svima onima koji su sudjelovali u ovom projektu. Njegova vrijednost nije tako velika, vrijedan je 30 tisuća kuna, ali će se zasigurno, pokazati vrijednim i značajnim doprinosom, uz sve ono što već nudimo, na promocijama koje slijede, a kojima želimo privući što veći broj gostiju“, kazao je župan.

Dodao je kako ohrabruje podatak da je prošle godine prvi put zabilježeno više od 100 tisuća noćenja na području županije, što je znak, smatra Žinić, da gostima imaju što ponuditi. Zahvalio je dizajnericama brenda Two Sisters, Ivani Damjanović i Sanji Tomašinec, čiji je dizajn uniforme izabran na natječaju Turističke zajednice Sisačko – moslavačke županije.

„Radi se o muškoj i ženskoj uniformi, multifunkcionalnoj odjeći koja je sastavljena od različitih dijelova koji se mogu kombinirati u više kombinacijama. Bijeli dijelovi su izvezeni domaćim štihom, radile su ih naše žene iz Gornjeg Posavine, dok izvezena ruža dolazi s područja Petrinje i Banovine. Sve ovo što se proteže na košulji, suknji i jakni je ručni rad. Nastojala sam objediniti sve one vještine koje su naše žene ovdje njegovale i održavale kroz povijest i ponuditi ih, jednostavno ih plasirati i reći – to je to, to je naš proizvod, to smo mi i to je naša tradicija. Da bi ruža došla do svog izražaja, koristila sam pamučni pliš i bijelo pamučno platno kako bi se na neki način sve spojilo u jedno jedinstveno djelo“, rekla je sisačka tekstilna dizajnerica Sanja Tomašinec.

Uniforma se može kombinirati na različite načine, ovisno o prilici u kojoj će se nositi, dodala je Tomašinec poručivši na kraju kako su u uniformu, osim svega onoga po čemu smo poznati i prepoznatljivi, utkale i ljubav.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here