SMŽ se pohvalila s milijardu kuna apliciranih projekata

U razdoblju od 2014. do 2019. godine prijavili 421 projekt ukupne vrijednosti milijardu kuna

897

U razdoblju od 2014. do 2019. godine, Razvojna agencija SIMORA i Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko – moslavačke županije prijavili su 421 projekt ukupne vrijednosti milijardu kuna.

Rečeno je to 9. prosinca na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena i brošura s nekoliko najznačajnijih projekata, a simbolično su okićena i dva božićna drvca.

Kako je pojasnio direktor SIMORA-e Mario Čelan, na jednom drvcu su kuglice iz svih fondova i odjela koje su ukupno „teške“ milijardu i sto milijuna kuna, dok su na drugom kuglice koje predstavljaju OPG-ove, mlade poljoprivrednike koji su ostvarili potporu iz svih natječaja koji su bili dostupni i na njemu su kuglice koje ukupno simboliziraju 152 milijuna kuna. Čelan se pohvalio kako su to rezultati zbog kojih je SIMORA prepoznata u RH kao jedna od najboljih razvojnih agencija.

„Mi smo kada je Ivo Žinić postao župan dobili „zapovijed“ da ne smijemo „promašiti“ niti jedan natječaj Europske unije, da se moramo javiti na sve natječaje. Zahvaljujući tome smo uspjeli, uspjeli smo napraviti dobar tim. Iza nas su brojni ostvareni projekti. Izdvojili smo neke od članaka iz raznih medija u kojima se vidi da je Sisačko-moslavačka županija među prve tri županije po povučenim novcima iz ruralnog razvoja, a prve dvije godine, dok nas nije pretekao Pelješki most, bili smo prvi po povučenim sredstvima. Trudimo se i dalje biti u vrhu“.

VEZANE VIJESTI
Najveći projekt energetske obnove Liječilišta Topusko

Izdvojio je nekoliko najvećih projekata poput Poduzetničkog inkubatora PISMO Novska i razvoja gaming industrije, Središnjeg paviljona Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku, Centra za ljevarstvo SIMET, Izrade Masterplana prometnog razvoja SMŽ, a podsjetio je i na 32 projekta energetske učinkovitosti vrijedna oko 117 milijuna kuna i dr.

Sve to ne bi ostvarili, naglasio je Čelan, bez potpore Sisačko – moslavačke županije izrazivši nadu da će što prije uspjeti doći do druge milijarde kuna.

OPG Tvarušek povukao je 375 tisuća kuna iz Programa ruralnog razvoja, a OPG Matleković 565 tisuća kuna, pohvalili su se na konferenciji za novinare. Nikola Matleković iz Martinske Vesi mladi je poljoprivrednik koji je iskustvo stjecao radeći uz roditelje, a od 2016. vlasnik je OPG-a i bavi se ratarstvom i stočarstvom.

VEZANE VIJESTI
LD Jelen Hrvatska Dubica omogućeno kvalitetnije gospodarenje lovištem

„Prošle sam se godine, preko Razvojne agencije SIMORA-e, prijavio na natječaj za mjeru 6.1.1. za mlade poljoprivrednike. Mogu reći da je suradnja bila odlična i da smo uspješno aplicirali mjeru. Prva je rata završena, u procesu je dobivanje druge rate, izgradnja nekih novih objekata i kupnja strojeva“.

Župan Ivo Žinić istaknuo je kako su bili svjesni da je iz vlastitih sredstava, županijskog proračuna, teško napraviti značajniji iskorak, stoga je njihov prvi zajednički posao bio od SIMORA-e stvoriti jak tim. Zahvalio je tom timu što se danas mogu pohvaliti s milijardu kuna projekata.

„Ovdje govorimo o projektima koji su ili u završnoj realizaciji ili su započeti i u visokoj su fazi realizacije. Govorimo o prvoj milijardi kuna. Prvi i osnovni cilj je da to imate s kim napraviti. Danas SIMORA broji 40-tak mladih, obrazovanih ljudi i vrlo uspješno aplicira i realizira projekte. Drugi cilj je bio „mobilizacija“ u svim resorima, vojničkim rječnikom rečeno. Rekao sam, nemojte slučajno da nam promakne ijedan natječaj, bilo nacionalni ili iz EU fondova. Oni su tu zadaću vrlo ozbiljno shvatili, i u SIMORA-i i u županijskoj upravi. Tako smo vrlo ozbiljnom krenuli u pripremu projekata, a neke od projekata smo već imali spremne. Treća stvar, imali smo ideju i viziju te hrabrosti ostvariti ih. Često su te ideje nadilazile sadašnjost jer su neki od ovih projekata budućnost“.

VEZANE VIJESTI
Čestitka župana Ive Žinića povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Podsjetio je kako su ideje o gaming industriji i svemirskoj tehnologiji nailazile na podsmijeh, no kako su upravo to, uz solarnu industriju i robotiku smjerovi koje žele razvijati sa svojim partnerima, znanstvenim institucijama, fakultetima i srednjim školama te jedinicama lokalne samouprave.

„Milijarda kuna je veliki novac, ali to nije samo milijarda kuna, već je to tisuće radnih mjesta i opstanak mladih. Uz sve teškoće koje imamo u demografskoj problematici, ovo je nešto što nam daje za pravo pohvaliti se i vjerujemo da je to jedini pravi način da uspijemo stvoriti kvalitetnije uvjete za život naših mladih“.

Župan je na kraju božićno drvce ukrasio s tri prigodne kuglice, dvije s imenima OPG-ovaca koji su nazočili konferenciji za novinare te onom najvažnijom – kuglicom s iznosom od milijardu kuna dosad realiziranih projekata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here