Obilježavanje Dana Sisačko – moslavačke županije nastavljeno je tradicionalnim prigodnim programom u Desnom Trebarjevu.

11. lipnja, dan kada su rođena braća Antun i Stjepan Radić, Sisačko – moslavačka županija slavi kao svoj Dan, a Hrvatska seljačka stranka slavi rođendan svojih osnivača. Tako su i ove godine, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim skupom ispred spomen poprsja braće Radić u njihovu rodnom Desnom Trebarjevu obilježili 147. obljetnicu rođenja Stjepana Radića i 150. obljetnicu rođenja Antuna Radića. Vijence su položila brojna izaslanstva, a zajedničku molitvu predvodio je vlč. Ivica Šimunović, župnik Župe Sv. Martina biskupa iz Martinske Vesi.

Župan Ivo Žinić se osvrnuo na 25 godina od osnutka Sisačko – moslavačke županije rekavši kako je napravljeno mnogo toga. Zahvalio se svima koji su svih tih godina pridonijeli razvoju županije, od prvog župana Đure Brodarca koji je, kako je kazao župan, učinio puno da županija, koja je u to vrijeme bila okupirana, bude oslobođena, da se vrate ljudi i da krene obnova, do danas kada je gospodarski razvijaju.

VEZANE VIJESTI
Priznanja najboljim sportašima SMŽ

„I danas pokušavamo promijeniti određeno stanje, pokušavamo napraviti kvalitetnije uvjete za život, prije svega mladih, pokušavamo promijeniti demografsku sliku koja je nažalost 25 godina poslije puno lošija nego li je bila ’93 godine. Svake godine ovdje u Desnom Trebarjevu se na ovaj dan sjećamo i velikih vođa i učitelja hrvatskog naroda, braće Stjepan i Antuna Radića. I danas, na tragu njihovih misli i djela iz tog vremena, možemo također graditi budućnost. Velike su to riječi koje i danas imaju duboki trag u našem društvu, naročito one vezane za pojedinačne nacionalne slobode, misli koje su vezane na domoljublje kojim bi trebali ispuniti i naše mlade da zajednički pokušamo izgraditi našu budućnost. I moje riječi danas ovdje i uvijek će biti upućene prema njima. Idemo kroz jedno zajedništvo, kroz jedan zajednički napor pokušati ostvariti još kvalitetnije uvjete za život u našoj županiji“, poručio je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Plamen slobode u simbolu hrvatskog velejunaštva - Gvozdanskom

Dopredsjednik HSS-a Željko Lenart, u ime stranke koju su osnivala braća Radić, podsjetio je na značajnu ulogu ovih učitelja i vođa hrvatskog naroda.

„Stjepan i Antun Radić su od velike važnosti za HSS kao utemeljitelji stranke, a njihove misli i ideje su i danas aktualne i napredne. HSS se upravo i vraća na put Radića i njihove misli i kreće s novim programom koji se zove Nova republika, jer svjedoci smo da nakon 27 godina, cijeli sustav nije u dobrom stanju. Što je najtužnije, a vjerojatno bi bilo i braći Radić, da nam je toliko mladih, oko 350 tisuća, otišlo iz Hrvatske, da se hrvatski sustav jednostavno urušava i da je potrebno napraviti reset našega društva kako bi cijelo društvo moglo krenuti u nekom drugom smjeru, jer ovo ne daje nikakve dobre rezultate. I danas smo ovdje u Martinskoj Vesi, selu uz Savu koje je dalo ovakva dva velika sina, a koje polako nestaje“, kazao je Lenart.

VEZANE VIJESTI
VIDEO S TERENA Stanje u Letovaniću pod kontrolom

Dodajmo kako je nakon svečanosti kod spomenika braći Radić u Desnom Trebarjevu, služena Sveta misa u crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi koju je predvodio sisački biskup, mons. Vlado Košić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here