Župan Ivo Žinić, uz kojega je bio njegov zamjenik Roman Rosavec, i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš potpisali su u petak, 20. listopada 2017. godine, ugovore za energetsku obnovu sedam škola u Sisačko-moslavačkoj županiji. U nastavku ovog teksta prenosimo priopćenje iz Fonda:

“Sedam škola s područja Sisačko-moslavačke županije obnovit će svoje objekte zahvaljujući sredstvima iz EU fondova, a ugovore o sufinanciranju istih potpisali su danas direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš i župan Ivo Žinić.

Za radove na energetskoj obnovi škola u Novskoj, Glini, Topuskom, Lipovljanima, Gvozdu, Gori i Sunji, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija osigurano je 20,1 milijun kuna.

„Ove projekte zajednički provode Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, Fond i Sisačko-moslavačka županija. Ukupno je prema rezultatima poziva za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u odgojno-obrazovnim  ustanovama prihvaćeno 223 projekta za koje je odobreno 348 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Fond je jedinicama regionalne i lokalne samouprave pomagao u pripremi dokumentacije, što je bio zahtjevan posao, no to se u konačnici pokazalo kao odličan model koji je rezultirao s 96% prolaznošću.“, istaknuo je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

„Energetska obnova ovih zgrada izuzetno je važna, jer će podići razinu kvalitete boravka djece i mladih u prostorijama odgoja i obrazovanja, ali i direktno utjecati na smanjenje potrošnje energije, onečišćenja okoliša. S obzirom da su škole mjesta gdje učenici provode veliki dio dana bitno je uzeti u obzir i aspekt zdravih zgrada koje nastaju kvalitetnom energetskom obnovom.“ – rekao je župan Žinić.

Direktor Fonda, Ponoš na kraju je podsjetio da je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja provelo javno savjetovanje za predstojeći javni poziv za energetska obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora vrijedan 380 milijuna kuna te da očekuje da Sisačko-moslavačka županija i dalje bude aktivna u kandidiranju svojih projekata.”, stoji u priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime