SMŽ Zajedničkim projektom do suzbijanja pandemije

U projekt su uključene Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora

227

Projekt prekogranične suradnje provode u okviru Prioritetne osi 1 – Poboljšanje kvalitete usluga javnog zdravstva i socijalne zaštite u programskom području Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. , tri projektna partnera – JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i Institut za javno zdravlje Crne Gore.

Cilj Projekta je poboljšanje usluga dijagnostike antropozoonoza i zaraznih bolesti koje se prenose putem vektora, što će omogućiti projektnim partnerima da pravovremeno otkriju javnozdravstvene prijetnje. S obzirom na važnost utjecaja COVID-19 na zdravlje stanovništva, fokus projekta je na poboljšanju PCR dijagnostike za COVID-19. Tijekom implementacije projekta organizirat će se edukacija za zdravstvene djelatnike u cilju unaprijeđenija dijagnostike i kontrole antropozoonoza i vektorskih bolesti te informirati ciljane skupine i javnost o novim i poboljšanim uslugama.

O tome je više rečeno na konferenciji za novinare, koju je otvorio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Inoslav Brkić:

“Zajedno smo krenuli I ovo je za nas vrlo značajno. Prvi takav projekt u kojemu ćemo razraditi metode, poboljšati suradnju i učiniti sve kako bismo na vrijeme dijagnosticirali zarazne bolesti I spriječili njihovo epidemijsko rasplamsavanje.”

Specijalistica medicinske mikrobiologije Tajana Juzbašić pojasnila je detalje projekta: “Kroz project će se nabaviti nova dijagnostička oprema. Svaki od partnera će nabaviti PCR uređaje što je u vrijeme pandemije značajno za brzinu otkrivanja bolesti.”

Stanovnici SMŽ će dobiti uslugu u svojoj županiji, istaknula je Juzbašić.

Bojana Hrvoić izrazila je zadovoljstvo ovom prekograničnom suradnjom: “Nama je bitno da smo dobili taj europski projekt. Veselimo se novim znanjima i toj suradnji. Vjerujem da ćemo naučiti nove vještine I da će nam naše binistarstvo biti “back-up” u provođenju ovog projekta.”

Ciljane skupine projekta su pružatelji primarne zdravstvene zaštite,veterinari, lokalna javna tijela, regionalna javna tijela, nacionalna javna tijela i opća populacija. Prekogranična suradnja neophodna je zbog prirode samih zaraznih bolesti. Tamo gdje postoji prekogranična suradnja, zajedničke aktivnosti i trud daju bolje rezultate i sinergiju.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime