SMŽ Započela distribucija 300 genetski kvalitetnih nazimica prema lokalnim poljoprivrednicima

Nazimice nabavljaju OPG-ovi Banovine, Turopolja i Posavine po komercijalnim uvjetima

216

U utorak, 30. studenoga na svinjogojskoj farmi Stanci pored Petrinje distribuirano je prvih 80 od ukupno 300 nazimica prema uzornim stočarskim OPG-ovima.

Po komercijalnim uvjetima 20 OPG-ova s područja Banovine, Turopolja i Posavine preuzeli su nazimice visoke genetike uz obvezu povrata u protuvrijednosti nazimica kroz podmladak.

Krešimir Kuterovac, direktor tvrtke Agro-porc, kaže kako već treću godinu na farmi rade svinjogojsku proizvodnju koja raspolaže kapacitetom 550 krmača i 1.000 nazimica u rasplodu.

„Imamo još oko 280 nazimica. Farma nije do kraja obnovljena i ne možemo osigurati uvjete za prašenje. Nazimice su vrhunske genetike i bilo nam je žao ih poslati na klanje. Dogovorili smo se sa OPG-ovima da se proizvodnja nastavi kod njih.“

Kriterij je da OPG-ovi raspolažu uvjetnim uzgojnim kapacitetima i planiraju unaprijediti i povećati svoju proizvodnju uzgojem nazimica F1 generacije križanci Landrasa i Jorkšira. Podjela nazimica je dogovorena u koordinaciji sa Svinjogojskom zadrugom Glina i Stožerom. Zadruga već distribuira tovni podmladak prema više od 100 lokalnih OPG-ova, a obnova svinjogojstva će se nastaviti upravo kroz podjelu ovog kvalitetnog genetskog materijala, rekao je prilikom  podjele nazimica državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir majdak:

„Nazimice će biti distribuirane prema OPG-ovima. One imaju svoje vrijednosti i OPG-ovi će platiti kroz podmladak ili novčano ovaj kvalitetan genetski materijal koji će puno značiti za revitalizaciju svinjogojske proizvodnje i ukupno stočarstva na ovim područjima. Isto tako i Ministarstvo poljoprivrede će svojim dodatnim mjerama poticati razvoj stočarske proizvodnje, prije svega svinjogojstva.“

Uz svoje OPG-ovce u Stancima je bio i načelnik Oćine Lekenik Ivica Perović koji je uz ostalo naglasio kako je Lekenik među rijetkim općinama koja financira umjetno osjemenjivanje te kako će to i dalje činiti u svrhu očuvanja svinjogojske proizvodnje, ali i kako će se uz to financirati osjemenjivanje i krava i junica.

“Moram zahvaliti Ministarstvu poljoprivrede i državnom tajniku na ovoj inicijativi koja je došla s njegove strane. Prepoznali smo tu inicijativu i prenijeli tu informaciju našim OPG-ovcima koji se bave uzgojem svinja na području općine Lekenik.”

Željko Hrovat iz Srednjih Mokrica na svom OPG-u bavi se kravama, svinjama i uzgaja banijsku šaru, koja je hrvatska autohtona pasmina svinja. Preuzeo je četiri nazimice i pohvalio ovu zajedničku akciju.

Vlasnici OPG-ova koji su preuzeli nazimice odabrani su u kordinaciji Stožera, Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave. Prethodno se tražilo da sva ta lokalna gospodarstva ispune postavljene uvjete, odnosno da je riječ o kvalitentom držanju stoke te da genetski vrhunska stoka bude zbrinuta kako spada i da imaju dovljno hrane, kako za reprodukcijski materijal tako i za buduću oplodnju, posebno je naglasio državni tajnik u Ministarsktvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime