SMŽ želi prva u RH koristiti ozon za sveobuhvatnu dezinfekciju

U Topuskom predstavljen projekt korištenja ozona u dezinfekcijske svrhe

876

U Topuskom je 12. svibnja predstavljen projekt korištenja ozona u dezinfekcijske svrhe.

Kako je pojasnio župan Ivo Žinić riječ je o pilot projektu Sisačko – moslavačke županije kojim bi se omogućila kvalitetne dezinfekcija prostora, namještaja, opreme i materijala u javnim ustanovama, bolnicama, domovima zdravlja, školama, domovima za starije i nemoćne i dr.

„Obavili smo nekoliko radnih sastanaka. Posljednji je bio u sisačkoj bolnici gdje smo testirali jedan uređaj koji je dezinficirao bolesničku sobu ozonom. Dobili smo rezultate koji su bili negativni. Dakle, ozon kao plin koji je poznat da uništava sve bakterije i viruse, pod određenim uvjetima dezinficira prostor, opremu i sve ostale stvari puno kvalitetnije i manje štetno nego postojeća kemijska i dezinfekcijska sredstva. Danas smo se našli ovdje u Lječilištu Topusko kako bismo ga i ovdje testirali, kako bismo se uvjerili u mogućnosti dezinfekcije hotelskih soba, namještaja i ostalog pribora, ali i termalne vode“.

 

Pilot projekt procijenjenje vrijednosti nešto manje od tri milijuna eura priprema županijska Razvojna agencija SI-MO-RA, a cilj ga je aplicirati na EU fondove, istaknuo je direktor agencije Mario Čelan.

„Mi smo već krenuli pripremati jedan dosta veliki projekt u koji želimo uključiti što više mjera koje koriste ozon, što više naših javnih ustanova, ali i poduzetnika čime bismo postali prva županija u RH koja ozon primjenjuje na tako sveobuhvatan način. Cilj nam je obuhvatiti što više korisnika, a kroz ovih nekoliko tjedana koliko radimo na ovom projektu, došli do nekih 10 točaka koje bismo mogli primijeniti. U kontaktu smo već i s Ministarstvom zaštite okoliša te europskom agencijom“.

Ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler kazao je kako je ova projekt dobrodošao u Lječilište jer su se u ustanovi kojoj je na čelu uvijek usmjeravali k tome da nude što bolju kvalitetu, ne samo termalne vode i usluge, već i čistoće. Napomenuo je kako je prije dva mjeseca popunjenost Lječilišta bila 97%. Takva fluktuacija gostiju zahtjeva standard čistoće koji je danas važniji nego ikad prije, zaključio je Mosler.

Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak rekao je da i oni nastoje dezinfekciju podići na višu razinu te da smatra da ozon u tome ima svoje mjesto. Prije tjedan dana su se uključili u pilot projekt i počeli koristiti ozon za dezinfekciju te napravili brisove prije i poslije, a rezultati su, kaže, odlični.

Prof. dr. sc. Aleksandar Džakula s Medicinskog fakulteta istaknuo je profil i pravovremenost ovog projekta.

„U ovoj pandemiji dobili smo novu dimenziju u kojoj je dezinfekcija proširena na sve. Imamo vrlo ozbiljne razloge, akutne i dugotrajne, da dezinfekciju provodimo ozbiljno i sustavno. Ono što ovom pilot projektu daje dodatni smisao jest činjenica da traju razgovori o tome što su prioriteti za financiranje sredstvima EU u narednom sedmogodišnjem razdoblju. Ovaj projekt u sebi sažima potrebu provođenja akutne dezinfekcije vezane uz ovu krizu, da se dezinfekcija u ustanovama podigne na višu razinu  te da promoviramo jednu stručnu politiku i politiku prema angažmanu europskih sredstava na način da horizontalno povezujemo ustanove, zdravstvene i socijalne, gospodarstvenike koji imaju proizvode i usluge koji tome služe te znanost koja verificira da je doista investicija u takve stvari potrebna“.

Zdravko Medved, direktor je tvrtke Mozon koja se od 2013. bavi tehnologijom ozona. On je istaknuo kako ozon razgrađuje kemikalije do osnovnih, u prirodi normalno prisutnih čestica te da je danas u širokoj upotrebi u industriji za dezinfekciju zraka i vode.

Nakon predstavljanja projekta, sudionici predstavljanja su obišli jednu sobu u Lječilištu te blatne kupke u kojima se već obavlja dezinfekcija ozonom. Župan Žinić je iskoristio priliku te je u Lječilištu Topusko čestitao svim medicinskim sestrama i tehničarima Međunarodni dan sestrinstva.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here