Musaka je staro tradicionalno jelo koje se može pripremati u više varijacija, a mi smo za Vas odabrali svoj najdraži način pripreme s krumpirom i mesom.
SASTOJCI:
- 1 kg krumpira
- 1/2 kg mljevenog mesa
- 1-2 jaja
- luk
- češnjak
- 1 čašica kiselog vrhnja ( 200 g)
- umak od rajčice (cca 200 g)
- parmezan ( po želji)
- sol
- papar
PRIPREMA:
Skuhati krumpir ‘na pola’ kako bi bio dovoljno mekan da se može narezati, a da nije gnjecav. Narezati na ploške.
Propirjati češnjak i luk na ulju potom dodati mljeveno meso. Pirjati zajedno na laganoj vatri cca 10 min odnosno dok ne promjeni boju (ukoliko je potrebno podliti vodom). Dodati umak od rajčice i ostaviti 5 minuta na laganoj vatri da se okusi povežu i tekućina ispari. Posoliti i popapriti.
Vatrostalnu posudu premažite uljem/maslacem te najprije slažite red krumpira narezan na ploške, potom red pripremljenog mljevenog mesa kojeg ćete preliti mješavinom jaja i kislog vrhnja ( razmutite jedno jaje i pomiješajte s vrhnjem, pa 1/3 smjese prelijte preko mljevenog mesa). Slažite ponovno red krumpira, mesa, mješavine vrhnja i jaja i završite s 3. redom krumpira preko kojeg ćete preliti preostalu smjesu, začiniti biberom, solju te parmezanom. Musaka spremna za pećnicu bi trebala imati 3 sloja krumpira, te 2 sloja mljevenog mesa.
Pecite na 200 C cca 45-50 minuta, ovisno o količini koju pripremate. Musaka je pećena kada se stvori fina korica.
Nakon što je izvadite iz rerne, ostavite je 15-ak minuta da odleži radi lakšeg rezanja. Servirajte uz salatu.
U slast!