SOČNA MUSAKA

1304

Musaka je staro tradicionalno jelo koje se može pripremati u više varijacija, a mi smo za Vas odabrali svoj najdraži način pripreme s krumpirom i mesom.

SASTOJCI:

  • 1 kg krumpira
  • 1/2 kg mljevenog mesa
  • 1-2 jaja
  • luk
  • češnjak
  • 1 čašica kiselog vrhnja ( 200 g)
  • umak od rajčice (cca 200 g)
  • parmezan ( po želji)
  • sol
  • papar

PRIPREMA:

Skuhati krumpir ‘na pola’ kako bi bio dovoljno mekan da se može narezati, a da nije gnjecav. Narezati na ploške.

Propirjati češnjak i luk na ulju potom dodati mljeveno meso. Pirjati zajedno na laganoj vatri cca 10 min odnosno dok ne promjeni boju (ukoliko je potrebno podliti vodom). Dodati umak od rajčice i ostaviti 5 minuta na laganoj vatri da se okusi povežu i tekućina ispari. Posoliti i popapriti.

Vatrostalnu posudu premažite uljem/maslacem te najprije slažite red krumpira narezan na ploške, potom red pripremljenog mljevenog mesa kojeg ćete preliti mješavinom jaja i kislog vrhnja ( razmutite jedno jaje i pomiješajte s vrhnjem, pa 1/3 smjese prelijte preko mljevenog mesa). Slažite ponovno red krumpira, mesa, mješavine vrhnja i jaja i završite s 3. redom krumpira preko kojeg ćete preliti preostalu smjesu, začiniti biberom, solju te parmezanom. Musaka spremna za pećnicu bi trebala imati 3 sloja krumpira, te 2 sloja mljevenog mesa.

Pecite na 200 C cca 45-50 minuta, ovisno o količini koju pripremate. Musaka je pećena kada se stvori fina korica.

Nakon što je izvadite iz rerne, ostavite je 15-ak minuta da odleži radi lakšeg rezanja. Servirajte uz salatu.

U slast!

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here