Specijalnu bolnicu Bistra potrebno je sanirati nakon potresa

u SB Naftalan bit će premješteno 45 štićenika

101
Foto: Zagrebačka županija

Među gotovo 2.000 objekata koji su oštećeni u petrinjskom potresu je i Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, čijih će 45 pacijenata biti premješteno u Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić-Gradu.

„Premještaj pacijenata već je krenuo, a do kraja dana u Naftalanu će ih biti 35, dok će se preostalih 10 preseliti već sutra“, rekao je u ponedjeljak, 18. siječnja ravnatelj SB Bistra Renato Mittermayer, nadodavši kako zahtjevniji pacijenti koji trebaju kisik ostaju u bolnici, ali će se premjestiti u prostorije u prizemlju zgrade koje su statičari ocijenili kao najsigurnije. Premještaj djece napravljen je u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i osnivačem bolnice Zagrebačkom županijom jer su statičari ocijenili kako pojedini dijelovi bolnice nisu dovoljno sigurni.

Foto: Zagrebačka županija

Vatrogasci su dronovima snimili krovište bolnice, na ulaznim vratima su postavljene skele, a tim statičara već izrađuje plan mjera ojačanja u prostorijama u kojima je to potrebno.

„Kada bolnica bude u potpunosti sigurna, onda ćemo vratiti naše pacijente“, pojasnio je ravnatelj te nadodao kako uz pacijente u SB Naftalan idu i djelatnici i ostalo osoblje na koje su djeca naviknula, ali i radi specifične medicinske zaštite koju pacijenti trebaju.

Foto: Zagrebačka županija

Inače, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra zdravstvena je ustanova koja pruža skrb najteže bolesnoj djeci u RH, a smještena je u dvorcu Oršić iz 18. st i trenutno ima 103 pacijenta.

Iako je Zagrebačka županija osnivač bolnice, s vlastitim proračunskim prihodima nije u mogućnosti realizirati gradnju nove bolnice za potrebe cijele RH. Upravo iz tog razloga s resornim ministarstvom radi se na iznalaženju rješenja za izgradnju nove bolnice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here