Spomen ploča na prvo okupljanje ZNG-a Petrinja

635

Na pročelju sportske dvorane Srednje škole Petrinja 4. kolovoza je svečano otkrivena spomen ploča u sjećanje na prvo okupljanje Zbora narodne garde u Petrinji.

Naime, 5. kolovoza 1991. godine osnovana je prva postrojba ZNG-a Petrinja čiji je zapovjednik bio Željko Adžaga. Udruga ratnih veterana – veterana Domovinskog rata grada Petrinje organizirala je svečanost otkrivanja spomen ploče u spomen na taj dan, a predsjednik ove udruge Zlatko Iskrić kazao je kako na ovaj način obilježavaju 27. godina od tog događaja.

„Prisjećamo se hrabrih hrvatskih branitelja koji su upravo s mjesta odlazili na najteže položaje, rubne dijelove grada, koji su pretrpjeli tri napada srbočetničke armade, koji su goloruki stali u obranu naše Domovine. Na ovaj način izražavamo im najiskreniju čast, čast koja će ostati iza nas, da naša mladež uvijek može vidjeti gdje se postrojba okupljala. Mi imamo djela, riječi su riječi, a našim djelima govorimo istinu o Domovinskom ratu koju razno – razni jugonostalgičari i oni koji zagovaraju da je ovdje bio građanski rat, promovirajući svoju neku istinu, pokušavaju izvrnuti. Mi to sigurno nećemo dozvoliti jer ćemo samo govoriti o onome što je bilo“, rekao je Iskrić.

VEZANE VIJESTI
Grad Petrinja pomoći će lokalnim ugostiteljima

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović istaknuo je kako ponosno stoji na ovom mjestu posebno pozdravivši hrvatske branitelje, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata te sve okupljene.

„To mi daje inspiraciju da kažem istinu, da se Petrinja zaobilazi lagano, ali sigurno u širokom luku. Zaobilazi se unatoč svim onim trajnim vrijednostima kojima smo ovdje „lupili“ temelje. Vjerujete, poslije Vukovara nema niti jednog grada koji bi bio ispred Petrinje. To smo mi. Mi nismo bili na lijevoj obali Kupe, bili smo na desnoj obali Kupe. Ponekad smo mislili da nas je domovina zaboravila, iako se na ovim prostorima branila i stvarala domovina, krvlju naših najbližih. Mnogi ovdje među nama ostali su bez svojih najbližih, mnogi među nama su ostali invalidi, mnogi među nama su sve dali, svoje zdravlje, da bi stvorili domovinu Hrvatsku. Ovdje se ona stvarala. Ona se ponekad stvara tamo gdje nije izgubljen niti jedan crijep. Ima je svuda, al je nema tamo gdje se stvarala. To je ovdje, u Petrinji. Uvijek će pravi Petrinjci i hrvatski branitelji u sebi imati taj bunt jer oni nisu ’91. godine došli ovdje s paketom humanitarne pomoći ili s par tisuća maraka, oni su uložili svoje živote, a to se ne zaboravlja. Ne postoji niti jedna skupina u društvu, od stvaranja države Hrvatske do danas, koja ima jači osjećaj za nepravdu od hrvatskih branitelja. Upravo ih je taj osjećaj vodio ’90-ih godina i da ga nije bilo, ne bi bilo niti domovine Hrvatske. Tko god je tada iskopao svoj rov, ima pravo da ga domovina vidi. Nama ne trebaju ničije suze, mi smo svoje suze isplakali i nikada to nećemo zaboraviti. Sada nam trebaju oni ljudi koji će nam donijeti sigurnost i sve ono što možemo napraviti za bolji život grada jer Petrinja to zaslužuje. Mi nismo izgubljena vrijednost, mi smo trajna vrijednost Republike Hrvatske “, rekao je Dumbović, te dodao kako je Zbor narodne garde, uz policiju, bio je preteča daljnjih postrojbi petrinjskih obrambenih snaga Hrvatske vojske:
“Hrabro i ponosno smo na ovim prostorima branili i oslobodili svoj grad, ali ovdje se branio i Sisak, Zagreb i cijela Hrvatska. Ovdje se krvlju pisala povijest , ovdje smo gradili temelje za buduće generacije, za našu djecu i naše unuke. Hrvatski branitelji i civili, svi stradalnici Domovinskog rata su ponos svih Petrinjaca i cijele Hrvatske , jer se ovdje u tim teškim vremenima branila cijela domovina i opstojnost hrvatskog naroda”, poručio je Dumbović.

VEZANE VIJESTI
PETRINJA Školska sportska dvorana OŠ Mate Lovraka dobiva obrise

Spomen ploču je otkrio Vladimir Bergman, načelnik Sektora za upravne i pravne poslove pri Ministarstvu hrvatskih branitelja koji je okupljene pozdravio u ime ministra Tome Medveda.

„Ovo je veliki dan za Petrinju i petrinjski kraj, dan kada je ustrojen ZNG Petrinja, dan kojega se uvijek treba s ponosom sjećati. Kao i u većini dijelova Hrvatske, narod petrinjskog kraja 1991. godine nije dozvolio da agresor nesmetano uništava, pali i razara hrvatsku baštinu te ubija i porobljava hrvatske građana. Petrinja je pretrpjela tri snažna napada. Na području Petrinje je stradalo više od 700 ljudi, što branitelja, što civila. To su bili teški dani za Petrinju, petrinjski kraj, ali i dani koji su iznjedrili hrabrost, ponos, pomaganje i zajedništvo koje ne smijemo zaboraviti i koje nam je u ovim danima nasušno potrebno“, ustvrdio je Bergman.

VEZANE VIJESTI
Tradicionalnu svadbu u kočijama od Moščenice do Petrinje pratile naše kamere

Dodajmo kako je spomen ploču blagoslovio trajni đakon petrinjske Župe Preobraženja Gospodnjeg Vjekoslav Uvalić, a svečanost su svojim nastupom uveličali HPD Slavulj Petrinja i Kud Čuntićanka iz Hrvatskog Čuntića.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here