Sport za sve-sportski sadržaji za 250 djece u riziku od socijalne isključenosti

Projekt je vrijedan milijun kuna, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda

768

Projektom Sport za sve bit će osigurani sportski sadržaji za 250 djece u riziku od socijalne isključenosti koji pohađaju osnovne škole rubnih područja Sisačko – moslavačke županije, a koji će proći obuku plivanja i upoznati se s ostalim vodenim sportovima.

Najavljeno je to 26. veljače na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen projekt čiji su nositelji Sisačko-moslavačka županija i županijski Školski sportski savez.

Predsjednik Saveza Josip Šimunović je podsjetio kako su u prosincu prošle godine potpisali ugovor za provođenje ovog projekt s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. Projekt je vrijedan milijun kuna, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda.

„Naša obveza je da osiguramo sve potrebne uvjete kao što su prijevoz djece na bazene, prehrana i voditelji koji će provoditi ovaj program, a to su profesori tjelesne i zdravstvene kulture. Projekt će trajati do rujna 2020. Nadamo se da ćemo ga uspješno završiti, a predviđeno je da ovaj dio završimo boravkom u kampu na moru u trajanju od tjedan dana. Budući da se projekt provodi na bazenima u Sisku i u Topuskom podrazumijeva se da će se odrađivati kroz program vodenih sportova. Međutim, nije u pitanju samo obuka plivanja, već i svi ostali sportovi kao što su sinkronizirano plivanje ili ronjenje te sve neke ostale aktivnosti na vodi. Tijekom boravka u kampu na moru pokušat ćemo djeci omogućiti i da se upoznaju s osnovama sportova kao što su veslanje i jedrenje“, kazao je Šimunović.

VEZANE VIJESTI
FOTO/VIDEO Ranjena golubica u spomen na žrtve Male Soline

U projekt će biti uključeno 250 učenika 4., 5. i 6. razreda, po 25 iz 10 osnovnih škola; OŠ Dvor, OŠ Gvozd, OŠ Vladimir Nazor-Topusko, OŠ Glina, OŠ Katarina Zrinska-Mečenčani, OŠ Davorina Trstenjaka – Hrvatska Kostajnica, OŠ Ivo Kozarčanin – Hrvatska Dubica, OŠ Jabukovac, OŠ Jasenovac i OŠ Rajić. Da je riječ o hvalevrijednom projektu potvrdila je ovom prilikom ravnateljica OŠ Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice Medina Omerović.

„Ja bih se zahvalila Školskom sportskom savezu i Sisačko-moslavačkoj županiji što su našu djecu uključili u ovakve aktivnosti, što misle na nas, s obzirom na to da živimo na takvom području županije gdje djeca teško dođu i do Siska, a nemaju se niti mogućnosti sa svojim roditeljima ili samostalno uključivati u takve vrste sportskih aktivnosti. Projekt je hvalevrijedan jer će uključiti upravo djecu slabijeg socijalnog statusa, ali i jer će im omogućiti tjelesnu aktivnost. Tako ćemo ih barem malo odvojiti od mobitela, kompjutera i igrica i svega onog što oni danas vole raditi, a što i nije najbolje, jer ne uključuje kretanje i tjelesnu aktivnost“, kazala je Omerović.

VEZANE VIJESTI
SMŽ Oporba kazneno prijavila župana, on ih nazvao "stručnjacima za sve i svašta"

Ovim projektom će se, kroz navedene sportske aktivnosti, dati veliki doprinos uključivanju u društvo djece, koja zbog svojeg socijalnog statusa mogu biti socijalno isključena iz društva svojih vršnjaka, istaknuo je ovom prilikom sisačko – moslavački župan Ivo Žinić.

„Ovdje se radi o djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. To su djeca koja vjerojatno ne bi mogla imati ovakve mogućnosti pa vjerujem da će to za njih biti jedan veliki doživljaj. Osim prema djeci u riziku od socijalne isključenosti, projekt je usmjeren i prema učiteljima i stručnim suradnicima koji rade s djecom u riziku od socijalne isključenosti tako da će i oni proći dodatna usavršavanja i steći znanja i vještine neophodne za daljnji rad s navedenom djecom. Vjerujem da je ovo poticaj za neke nove, buduće projekte kojima ćemo unaprijediti mogućnost bavljenja sportom u našoj županiji“, kazao je župan Žinić.

VEZANE VIJESTI
126 godina i 150 članova DVD-a Velika Ludina

Nositelji projekta su na kraju izrazili uvjerenje kako će projekt Sport za sve zasigurno biti velika dobrobit, kako za sudionike u projektu, tako i za čitavu zajednicu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here