Srednja škola Topusko provodi vrijedan projekt u sklopu Erasmus+ programa

1049
Foto: SS Topusko

Srednja škola Topusko izvijestila je o provedbi projekta u okviru Erasms+ programa.

– Istražujući nove mogućnosti za učenike i nastavnike naše škole kroz Erasmus+ programe nastao je Erasmus+ projekt „Mobilnost za uspješnu budućnost“, koji je prihvaćen od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije te je projektni prijedlog Srednje škole Topusko  za 2019. godinu za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja započeo s provedbom 1.8.2019. i traje do 31.7.2020. godine. Naša Škola provodi ga u suradnji s partnerom Paragon Limited iz Malte, a ukupna vrijednost projekta je 49.526,00 eura.

U mobilnosti je sudjelovalo 20 učenika trećih i četvrtih razreda ugostiteljsko-turističkih zanimanja (12 učenika programa turističko-hotelijerski komercijalist, šest kuhara i dvoje konobara) uz pratnju dvije nastavnice, Andreje Markulin i Mirjane Klobučar. Na taj su način učenici i nastavnice proveli 16 dana  (od 15.2. – 1.3.2020.)  u prelijepoj južnoeuropskoj otočnoj državi Malti, u Sredozemnom moru.

Tako je Srednja škola Topusko po prvi puta provela ERASMUS+ projekt, Ključna aktivnost 1, Mobilnost u svrhu učenja za pojedinca za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Svrha i cilj Erasmus projekta bili su steći nove strukovne vještine “učeći kroz rad” koje su potrebne i tražene na tržištu rada koristeći moderne inovativne tehnologije i implementiranje europske dimenzije u stečeno obrazovanje što je ovim projektom i postignuto.

Učenici tijekom školske godine obavljaju stručnu praksu u specijaliziranim objektima u našoj zemlji, ali obavljanje stručne prakse u inozemstvu je učenicima dodatno proširilo znanja i vještine u cilju veće prohodnosti i konkurentnosti na tržištu rada te stjecanja novih vještina i kompetencija u njihovu području rada tj. u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Tijekom mobilnosti učenici su svoju stručnu praksu obavljali u renomiranim ugostiteljskim objektima visoke klase. Za organizaciju stručne prakse, smještaja, boravka i upoznavanja Malte pobrinuo se partner PARAGON LIMITED iz Malte. Tijekom boravka na stručnoj praksi, osim stjecanja brojnih vještina, znanja i kompetencija, učenici su upoznali kulturu zemlje, posjetili i druga mjesta koja obiluju turističkom i gastronomskom ponudom Malte.

Projektom su se učenici motivirali i povećali interes za strukovno obrazovanje i osposobljavanje kroz integraciju s europskim obrazovanjem, obavljanje radnih zadataka i poslova u novom okruženju i stjecanje novih znanja i iskustava.

Stoga Srednja škola Topusko  smatra da je Erasmus+ projekt „Mobilnost za uspješnu budućnost“  pravo rješenje za modernizaciju i popularizaciju strukovnoga obrazovanja te osposobljavanja što su prepoznali naši učenici i njihovi roditelji.

Potaknuti pozitivnim iskustvima i naredne školske godine će se u našoj školi provoditi projekt mobilnosti učenika ugostiteljskih i turističkih programa. Naime, Agencija za mobilnost i programe Europske unije je  prihvatila naš novi projektni prijedlog „Zajedno stvarajmo nove prilike“ kroz koji će 20 učenika tijekom 2021. godine provesti 21 dan  usavršavanja strukovnih vještina u renomiranim hotelima i ugostiteljskim objektima na sjeverne Italije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime