Stiže nam prvi snijeg!

Već idućeg tjedna snijeg visine 20 cm i temperature do -10 °C

2031
Foto: ilustracija

Nakon izrazito toplog studenog, koji ni po čemu nije opravdao svoje ime jer su tek jedan ili dva njegova dana imali blage jutarnje temperaturne minuse, s prosincem stiže zima.

Ona neće doći samo klimatološki, već barem nakratko, i s vremenskim obilježjima koja se očekuju u kopnenim krajevima.

Tim povodom, Državni hidrometereološki zavod objavio je Priopćenje:

Već u nedjelju (1. prosinca) u unutrašnjosti će biti slabog mraza, a s novim tjednom dolazi još jače zahladnjenje i prvi pravi ovosezonski snijeg, pogotovo u gorskim krajevima.

Promjena vremena uz zahladnjenje bit će uzrokovana pritjecanjem hladnog zraka sa sjevera kontinenta (Slika 1.). Pritom će ciklona nad jugozapadnom Europom u naše krajeve s juga donositi zrak bogat vlagom nad hladnu zračnu masu koja nadire sa sjevera, što je dobar recept za nastajanje snježne oborine. Istovremeno, jačanjem anticiklone nad srednjom Europom nastat će velike razlike u tlaku zraka na području Dinarida te će na Jadranu zapuhati bura, dodatno pojačana preljevanjem hladnog zraka preko planina. Ta će anticiklona u utorak pak donijeti prestanak oborina i razvedravanje.

VEZANE VIJESTI
Pripremite kapute i zimsku opremu za automobile, Vakula je najavio snijeg!
Slika 1. ECMWF prognoza tlaka zraka svedenog na razinu mora (hPa) i temperature (°C) na plohi 850 hPa, 3. prosinca 2019. u 00 UTCI

U ponedjeljak će kiša najprije početi u zapadnim krajevima Hrvatske, a do kraja dana će je biti u cijeloj zemlji. Uz nagli dotok hladnog zraka sa sjevera kiša će u unutrašnjosti poslijepodne nerijetko prijeći u susnježicu i snijeg, osobito u višim predjelima. Do utorka ujutro u gorskoj Hrvatskoj te u gorama središnje i istočne Hrvatske očekuje se i stvaranje snježnog pokrivača od 5 do 15 cm, a iznad 700 m nadmorske visine moguće i preko 20 cm, osobito u Gorskome Kotaru, te na području Velebita i Kapele (Slika 2.). Tanji snježni pokrivač mogao bi nastati i u nizinama, pogotovo središnje Hrvatske.

VEZANE VIJESTI
Provedite vikend u prirodi još dok nas prati lijepo vrijeme
Slika 2. ECMWF prognoza visine snijega (cm) za utorak ujutro, 3. prosinca 2019. u 06 UTC

Najviše oborine će u ponedjeljak pasti na sjevernom Jadranu te u gorju gdje će dio te količine biti u obliku snijega, a oborina će mjestimice biti obilna, ponajprije na širem riječkom području (Slika 3.).

Slika 3. ECMWF prognoza količine oborine (mm/24h) tijekom ponedjeljka, 2. prosinca 2019

Osim snijega i kiše, probleme će stvarati i jaka i olujna bura koja će zapuhati krajem ponedjeljka i potrajati sve do četvrtka uz postupno slabljenje. Najviše problema s burom bit će na već poznatim lokacijama podno Velebita (Slika 4.).

Slika 4. ECMWF prognoza brzine vjetra (m/s), 3. prosinca 2019. u 00UTC

Nakon razvedravanja u utorak, sredinom tjedna treba očekivati i zamjetnu jutarnju hladnoću uz vrijednosti temperature znatno niže od uobičajenih za početak prosinca. Ujutro će najhladnije biti u gorju zbog snijega na tlu s temperaturom moguće i nižom od -10 °C, a u nizinama ispod -5 °C, uz veliku vjerojatnost poledice.

VEZANE VIJESTI
Sutra oblačno, pljusak i snijeg

Izvor: DHMZ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here