U vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica danas, 11. srpnja, održana je 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice.

Sjednici je prethodio Aktualni sat kojeg su vijećnici iskoristili za postavljanje pitanja vezana uz aktualnosti u Gradu.

Vijećnika Stjepana Raka zanimalo je imali li u gradu sadržaja namijenjenih djeci tijekom ljetnih praznika. Na ovo pitanje vijećniku Raku potvrdno je odgovorio zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec rekavši kako je za djecu u dobi od 7 do 12 godina organiziran Dječji kamp u sklopu kojeg se provode razne sportske aktivnosti te škola plivanja i druge aktivnosti u bazenu, gdje za djecu brinu stručni animatori. Nakon polovice kolovoza s aktivnostima će nastaviti i Gorički klub mladih.

Vijećnika Raka zanimalo je i kako će se za sljedeću školsku godinu nabavljati udžbenici te hoće li Grad osigurati i radne bilježnice. Zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar potvrdno je odgovorio rekavši kako će roditelje učenika kojima je osnivač Grad Velika Gorica prvi dan škole na klupama dočekati udžbenici za obavezne i izborne predmete te radne bilježnice kao i pribor za tehničku kulturu. Jedina razlika je što će osnovne škole od ove godine same nabavljati udžbenike, dok će se za ostatak kompleta, dakle, radne bilježnice i pribor pobrinuti Grad i Zagrebačka županija.

Vijećnika Tomislava Jakovljevića brinula je situacija oko održavanja nogometnih treninga u Velikoj Mlaki jer su se, kaže, pojavile razne špekulacije kako to više neće biti tako u narednoj sezoni. Zamjenik Kolarec odgovorio je kako Grad tom podcentru daje punu podršku poručivši kako će više stotina djece nastaviti tamo trenirati.

Vijećnik Željko Stanilović upitao je što je s radovima na učvršćivanju krovišta područne škole u Donjoj Lomnici te označavaju li ti radovi ujedno i početak učvršćivanja svih krovova u naseljima koja se nalaze u sletnom koridoru. Također, upitao je ide li dio sanacije od koncesijske naknade, vlasnika ili kojeg drugog izvora.

Iscrpan odgovor dao je zamjenik Ačkar koji je rekao kako su u više navrata kontaktirani Kontrola zračne plovidbe, Agencija za civilno zrakoplovstvo te Ministarstvo prometa: “Nakon naših intervencija nisu se ponovila takva slijetanja koja bi prouzročila micanje crijepa s krovišta. Odlučili smo preuzeti maksimalnu mjeru sigurnosti na krovištu škole tako da svaki crijep bude “prikovan” uz krovište kako ga više nikakve turbulencije ne bi mogle srušiti (…) Novac se isplaćuje iz gradskog Proračuna.”

Vijećnika Damira Slojšeka zanimalo je kako napreduje projekt Medicinskoga centra u Velikoj Gorici.

“Kao što sam rekao, grad Velika Gorica ima potrebu medicinske dostupnosti i kvalitete života i kada govorimo o pitanju zdravstva nadograditi sadašnji Dom zdravlja i dopuniti ga ostalim potrebnim djelatnostima gradova ove veličine. Planiramo nadograditi i potrebe ne samo našeg urbanog nego i ruralnog područja koje obuhvaća. Međutim, treba uvažiti da se mi ipak nalazimo unutar onog zlatnoga sata i blizine grada Zagreba i da mi do svake najkvalitetnije hrvatske bolnice, hrvatskog stručnjaka i dijagnostike možemo doći za manje od 45 minuta iz Velike Gorice, tako da u Velikoj Gorici ne treba očekivati da ćemo neke sadržaje imati ovdje u našem budućem Medicinskom centru, odnosno u domu zdravlja, ali one mnoge druge potrebne sadržaje iz primarne medicine možemo i moramo imati. Ono što mi želimo kao grad i što radimo svih ovih godina to je da komuniciramo s vlasnikom, to je Zagrebačka županija, i tražimo od Zagrebačke županije da se taj naš Dom zdravlja preoblikuje u Medicinski centar koji će možda čak imati i dnevnu bolnicu, ali će imati i druge sadržaje. (…) Koji su mogući partneri u tom projektu; Zagrebačka županija je titular i Doma zdravlja i Hitne medicinske službe Zagrebačke županije i Županijskog zavoda za javno zdravstvo, županijskih ljekarni, dakle svi oni subjekti koji su u vlasništvu Zagrebačke županije, to je nekoliko partnera, jedan od partnera je i Grad Velika Gorica. Svi mi, dakle nas pet-šest partnera, kada se udružimo doista možemo napraviti jedan Medicinski centar koji bi pružao usluge primarne zdravstvene zaštite uz neke specijalističke djelatnosti koje sam spomenuo, a koje smo već pokrenuli na području Grada. (…) Bolnica preko Save je nacionalno pitanje, kad se to izgradi, a trebalo bi, to će riješiti mnoge naše probleme. No, dok se to ne izgradi mi nemamo vremena, naš Dom zdravlja je već 40 godina ovakav kakav je, a u tih 40 godina Velika Gorica se multiplicirala tri do četiri puta”, poručio je gradonačelnik Dražen Barišić u iscrpnom odgovoru.

VEZANE VIJESTI
FOTO Kako su se tržnice pripremile za rad u posebnim uvjetima?

Vijećnik Slojšek upitao je i što se događa po pitanju Strabagove asfaltne baze u Donjoj Lomnici jer, kaže, šire se informacije o neugodnim mirisima koji se osjete u Odranskoj ulici i šire. Predložio je da se oformi i grupa vijećnika koja bi otišla razgovarati s građanima.

Gradonačelnik je rekao kako budno prate situaciju na terenu te kako su u kontaktu s brojnim sugrađanima iz Donje Lomnice: “Mi smo dali nalog našim gradskim službama, svakodnevno smo u kontaktu, pratimo što se događa i mi ćemo uskoro dobiti konkretne nalaze. Ono što smo saznali u telefonskoj komunikaciji sa Strabagom je da oni asfaltiraju svoje manipulativne površine kako bi pripremili taj objekt za tehnički pregled, odnosno za uprabnu dozvolu koju misle ishoditi. Paralelno s tim mislim da je izmijenjena građevinska dozvola za upravnu zgradu pred donošenjem i, koliko imamo informacije od Strabaga, oni će uskoro krenuti u izgradnju svoje upravne zgrade za Strabag Hrvatska u Donjoj Lomnici odmah na istoj parceli gdje se nalazi i sadašnja asfaltna baza.”

VEZANE VIJESTI
Tradicionalni prijem za umirovljene učitelje

HDZ-ovog vijećnika Darka Bekića zanimalo je koji su to aktualni projekti koji će se sufinancirati iz Europskih fondova te u kojoj je fazi najavljena izgradnja vanjskih bazena.

“U brojkama ću Vam reći ono što Vas interesira; Grad je do sada realizirao 114 milijuna kuna vrijedne projekte sredstvima EU fondova, bez aglomeracije. Sam projekt aglomeracije procijenjen je na 433 milijuna kuna + PDV kada govorimo o mreži, te 97 milijuna + PDV kada govorimo o pročistaču otpadnih voda, dakle to je ukupno, s provedenim natječajima, oko 100 milijuna eura. 70% sredstava bit će sufinancirano iz Europske unije, a ostalih 30% iz naše tri komponente; naše velikogoričke, Vlade, odnosno državnog proračuna i Hrvatskih voda. Čeka se obrada za još devet drugih projekata, čija je vrijednost 253 milijuna kuna”, poručio je gradonačelnik.

Što se bazena tiče, Barišić je rekao kako se planira izgradnja jednog većeg vanjskog bazena te nekoliko manjih u sklopu kojih će biti i adrenalinski park. Do kraja godine očekuje se građevinska dozvola, a već sljedeće njihova izgradnja. Cijena će se odrediti nakon razgovora sa Zagrebačkom županijom i Srednjom školom.

Vijećnika Damira Šimunića zanimalo je kada će se otvoriti Pleška ulica, odnosno postoji li mogućnost varijante “ulaza i izlaza” iz ulice desno. Gradonačelnik je odgovorio kako se, nakon konzultacija s više prometnih stručnjaka, došlo do zaključka kako bi takvo rješenje moglo potencijalno dovesti do ugroze vozača: ” Nailazimo na prepreku koja se zove MUP. Ne možemo preskočiti sigurnost, želja da spojimo Plešku ulicu s glavnom s dva desna skretača stvara problem bliskog priključenja na veliko križanje. Drugi problem je taj što bi vozila koja bi skretala iz Pleške ulice mogla zakrčiti skretanje s HBZ-a desno.”

Vijećnik Šimunić upitao je i je li išta napravljeno vezano uz izgradnju mosta u Čičkoj Poljani. Gradonačelnik je odgovorio kako će se nakon nalaza građevinskih inžinjera znati hoće li se ići u rekonstrukciju postojećeg ili ipak izgradnju novog mosta.

Vijećnika Zlatka Turkovića zanimalo je što je kada će započeti radovi na tzv. Kučkom mostu. Barišić je odgovorio kako će radovi početi početkom sljedećeg tjedna, točnije u ponedjeljak, dok je njihov završetak planiran za 200 radnih dana. Most će, kako je najavio, imati dva stupišta, biti 62 metra dug i 7.5 metara širok. Imat će i pješačke staze i nosivost od 20 tona.

VEZANE VIJESTI
Policija VAS traži! Jeste li vidjeli prometnu nesreću?

Vijećnik Marijo Zdelar upitao je u kojoj je fazi uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Grada. Direktor VG čistoće Ivan Rak odgovorio je kako je pilot projekt završio u svibnju te kako su još jedino što nedostaje za uspostavu novog sustava kante za razvrstavanje otpada, pa ih građani koji ih još nemaju mogu očekivati do kraja rujna.

Vijećnik Zdelar upozorio je i na loše održavanje zelenih površina, posebno je istaknuo područje ZTC-a gdje, kaže, raste “plantaža” ambrozije koja predstavlja opasnost za zdravlje građana. Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Dubravko Katulić pojasnio je kako je radi puno kiše vegetacija bujala, pa je samim time i više posla oko njena uklanjanja. Brinu o ukupno 560 kilometara ceste, a prioritet su županijske i tranzitne lokalne ceste, no na red će doći, kaže, i spomenuta lokacija.

Vjećnika Gorana Miličevića zanimalo je u kojoj je fazi Aglomeracija, na što je gradonačelnik odgovorio kako su u fazi u kojoj se nadaju da će dobiti kvalitetne izvođače i potpisati ugovore te započeti s radovima. Aglomeracija će se, kaže, provoditi na tri područja; Donjeg Turopolja, grada Velike Gorice i Posavine. Procijenjena vrijednost projekta je 433 milijuna kuna + PDV, a njegovim dovršetkom pet tisuća kućanstava trebalo bi dobiti priključak na kanalizacijsku mrežu.

Vijećnika Svena Fabijanca zanimalo je u kojoj je fazi postavljanje ležećih policajaca u Ulici Šandora Breščenskog. Gradonačelnik je odgovorio kako su zasada ležeći policajci postavljeni na tri lokacije; Velikoj Buni, Novom Čiču i Jagodnom, a u drugoj fazi je planirano njihovo postavljanje i na Plesu, odnosno u spomenutoj ulici.

Vijećnika Fabijanca je zanimalo i kada će se otvoriti ograda prema Zračnoj luci na Plesu, na što je gradonačelnik odgovorio kako je Grad osigurao sredstva da se to dogodi, ali ključnu ulogu ima sam partner Međunarodna zračna luka. Vjeruje, međutim, kako će do otvaranja prolaza doći kroz nekoliko tjedana.

Nakon Aktualnog sata uslijedile su rasprave prema točkama dnevnog reda:

1.Prijedlog Odluke o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Velike Gorice u Radnoj zoni Rakitovec

2. Prijedlog Zaključka o davanju ovlaštenja gradonačelniku Grada Velike Gorice za potpisivanje I. Aneksa Ugovoru o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja koji se ima sklopiti s Općinom Orle i Veterinarskom stanicom Velika Gorica

3. Prijedlog Zaključka o potpisivanju Ugovora o upravljanju sportskim objektima između Grada Velike Gorice i Ustanove za upravljanje Športsko rekreacijskim centrom Velika Gorica

4. Prijedlog Zaključka o razrješenju i izboru člana u Odbor za društvene djelatnosti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here