Studenti se upoznali s aktivnostima, projektima i politikama Grada Petrinje

U okviru terenske nastave studenti Geografskog odsjeka PMF-a posjetili Petrinju

380

Studenti Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu posjetili su 13. studenog u okviru terenske nastave Grad Petrinju. Dobrodošlicu im je u velikoj vijećnici Grada Petrinje poželio gradonačelnik Darinko Dumbović. Izrazio je nadu kako će se u Petrinji osjećati ugodno te sa sobom ponijeti najbolje utiske, ali i steći nova znanja, upoznati se s Petrinjom i projektima koji se provode budući da su jedna od tema posjeta i EU fondovi.

„Izuzetno mi je drago što je Grad Petrinja u svojoj projekciji projekata, kroz Akcijski plan i Intervencijski plan, napravio strategiju razvoja. Petrinja je kroz svoju prošlost puno toga prošla, u novijoj povijesti imali smo i Domovinski rat. Jako puno toga je bilo uništeno i devastirano i mi sve to nastojimo vratiti u funkciju. I ne samo to, nastojimo to staviti u našu politiku koja bi trebala napraviti iskorak i biti dobra politika te napraviti gospodarski obrt“.

Podsjetio je da je proračun grada Petrinje oko 70 milijuna kuna i „sam je sebi svrha“, stoga su, kako bi napravili nadogradnju komunalne, gospodarske, društvene i socijalne infrastrukture, potražili dodatne izvore financiranja, prvenstveno EU fondove.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje povodom rođendana grada

„Prvi smo iz Kohezijskog fonda povukli 431 milijun kuna za infrastrukturni projekt aglomeracije. Projekt je u provedbi i do sad smo realizirali oko 250 milijuna kuna. Potpisali smo i ugovor za pročistač vrijedan 65 milijuna kuna. Kroz Intervencijski plan smo uspjeli dobiti oko 206 milijuna kuna za naše projekte, oko 50 milijuna kuna smo povukli za energetsku obnovu. Znači, povukli smo 700 milijuna kuna za naše projekte“.

Docentica Jelena Lončar zahvalila se na prijemu pojasnivši razlog njihovog posjeta Petrinji.

VEZANE VIJESTI
Petrinjski hrvači viceprvaci Hrvatske

„Ovdje su studenti diplomskog studija geografije, smjerovi prostorno planiranje i regionalni razvoj te geografski informacijski sustavi. Oni će kroz godinu – dvije imati svoje diplome i moći će pridonijeti svojim sredinama što se tiče nekakvih ideja i razvoja. Naravno, ako im se pruži prilika. Svi imamo velika očekivanja od njih. Poanta je ove terenske nastave da se studenti upoznaju na mjestu događaja s lokalnim aktivnostima i politikama, što se sve može napraviti ako ima volje i načina, što se može napraviti sa sredstvima koja su na raspolaganju, što to znači konkretno na terenu… Na taj ih način želimo motivirati da i sami pokušaju učiniti nešto za svoje sredine, za lokalnu upravu, ali i sebe osobno“.

Dodajmo kako su s projektima koje provodi Grad Petrinja studente upoznale Katarina Ivančić, ravnateljica Petrinjske razvojne agencije i Edisa Mašinović, privremena pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here