Studija pokazala da je 25 posto ispitanika imalo antitijela na covid-19

264

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak predstavio je rezultate serološke studije, provedene na 1436 ispitanika, koji su pokazali da je 25 posto uzoraka bilo pozitivno na antitijela na covid-19, što znači da su te osobe bile u dodiru s koronavirusom.

Slična studija rađena je u proljeće prošle godine, kada je među 1088 ispitanika njih svega 2,2 posto bilo pozitivno na antitijela na covid-19.

“U prvom valu od 1088 ispitanika imali smo 24 pozitivna na antitijela imunoglobulina G (IgG), što je bilo 2,2 posto. U drugom valu od 1436 ispitanika imamo 360 osoba koje su pozitivne na IgG, što je 25,1 posto. To je četvrtina svih ispitanih u Hrvatskoj”, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Važno je reći da su uzorci krvi uzimani krajem 12. mjeseca, tijekom 1. i početkom 2. mjeseca. Tu se ne vidi veliki utjecaj cijepljenja jer je broj cijepljenih bio mali. U prvom valu smo imali nešto uži broj županija iz kojih smo uzimali krv, u drugom valu to su sve županije”, kaže Capak.

Prisutnost antitijela je ravnomjerna među dobnim skupinama, pri čemu je manja kod osoba starijih od 70 godina i djece mlađe od 10 godina, kod kojih je u studiji udio pozitivnih bio 19,2 posto.

Studija je pokazala da 75 posto osoba koja su pozitivna na IgG ima neutralizacijski test, odnosno imuni su na covid-19. Neutralizacijski test znači da postoje antitijela koje se vežu za virus i uništavaju ga.

Capak smatra da je ovaj uzorak reprezentativan i pokazuje koliko je osoba došlo u kontakt s koronavirusom, a to je 25 posto.

“U Hrvatskoj smo dosad imali 240.000 oboljelih, a četiri puta više osoba došlo je u kontakt s virusom nego što imamo registriranih oboljelih. To je milijun ljudi”, ustvrdio je Capak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime