Šuker: EU preporuke podsjetnik na ono što Vlada nije učinila

36

HDZ-ov saborski zastupnik i stručnjak za financije Ivan Šuker ocijenio je u srijedu da su preporuke Europske komisije o ekonomskoj politici upućene Hrvatskoj, podsjetnik na ono što je hrvatska Vlada obećala da će učiniti, a nije učinila.

“Mišljenje Europske komisije nazvao bih više podsjetnikom na nešto što je Vlada obećala da će učiniti, a nije učinila”, izjavio je Šuker novinarima ispred središnjice HDZ-a u Zagrebu nakon što je Europska komisija danas objavila preporuke državama članicama o ekonomskom politici za ovu i sljedeću godinu.

VEZANE VIJESTI
Zelena skupina predstavila izborni program u Glini

Hrvatskoj je upućeno ukupno šest takvih preporuka: od mjera za smanjenje prevelikog deficita, obeshrabrivanja ranog umirovljenja, usklađivanja sustava plaća s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima, racionalizacije državnih agencija do smanjenja parafiskalnih nameta.

Šuker je naglasio kako se mišljenje Europske komisije može podijeliti na dva dijela.

“Prvo je: ‘Gospodo, nešto ste obećali, a niste izvršili i izvolite to napraviti’, a u drugom se definitivno vidi da ova Vlada nije provela strukturne reforme što može dovesti i do povećanja deficita i do povećanja javnog duga”, rekao je.

VEZANE VIJESTI
Pčelarima 14,8 milijuna kuna

Što se tiče neprovođenja strukturnih reformi, naglasio je, jasno je naznačeno kako nije provedena ni reforma javne uprave, nije uklonjena neravnoteža i preklapanja između lokalne i središnje države te nije napravljeno reda u javnim poduzećima.

“Dakle, sve one strukturne reforme, koje su se trebale provesti, nisu se provele. I ono što je bitno, a što se tiče prihodovne strane – to je porez na nekretnine – što su obećali, a nisu proveli”, zaključio je Šuker.

Europska komisija je u srijedu u sklopu Europskog semestra objavila preporuke državama članicama o ekonomskoj politici za ovu i sljedeću godinu, a Hrvatskoj je upućeno ukupno šest preporuka koje se kreću od mjera za smanjenje deficita, obeshrabrivanja ranog umirovljenja, usklađivanja sustava plaća s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima, do racionalizacije državnih agencija i smanjenja parafiskalnih nameta.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Štrajk u petrinjskoj OŠ Dragutina Tadijanovića

Komisija je ocijenila da nema potreba za pokretanjem korektivnog postupka ni protiv jedne zemlje članice EU-a, pa tako ni protiv Hrvatske, u sklopu postupka za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža. (Hina)

 

Foto: FaH

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here