Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja.

Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Nacionalsocijalistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je izigran pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između ove dvije sile. Zbog takvih novonastalih okolnosti, pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu kraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.

VEZANE VIJESTI
Božićnice za radnike javnih radova

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo, i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Čestitku povodom Dana antifašističke borbe uputio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović:

VEZANE VIJESTI
Obilježena 70. godišnjica Hrvačkog kluba Petrinja

Drage sugrađanke i sugrađani, čestitam vam Dan antifašističke borbe, dan na koji je upravo na našem području počela borba građana Hrvatske protiv rasizma, fašizma, nacizma, totalitarizma i nasilja. Odajemo počast svim hrvatskim građanima koji su svojim sudjelovanjem u ovom pokretu, postavili temelje državne suverenosti na kojoj je izgrađena i današnja, suvremena i demokratska Hrvatska. Antifašistički pokret uvelike je odredio demokratsku budućnost moderne Europe i zalog je naše budućnosti, stoga još jednom sretan vam Dan antifašističke borbe.”

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here