Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja.

Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Nacionalsocijalistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je izigran pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između ove dvije sile. Zbog takvih novonastalih okolnosti, pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu kraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.

VEZANE VIJESTI
Dumbović: Ulažemo velike napore da svakom čovjeku osiguramo njegovo pravo na rad i život od samostalnog rada

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo, i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Čestitku povodom Dana antifašističke borbe uputio je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović:

VEZANE VIJESTI
Željko Bebek za kraj višednevne proslave sv. Jakova u Mošćenici

Drage sugrađanke i sugrađani, čestitam vam Dan antifašističke borbe, dan na koji je upravo na našem području počela borba građana Hrvatske protiv rasizma, fašizma, nacizma, totalitarizma i nasilja. Odajemo počast svim hrvatskim građanima koji su svojim sudjelovanjem u ovom pokretu, postavili temelje državne suverenosti na kojoj je izgrađena i današnja, suvremena i demokratska Hrvatska. Antifašistički pokret uvelike je odredio demokratsku budućnost moderne Europe i zalog je naše budućnosti, stoga još jednom sretan vam Dan antifašističke borbe.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here