Sutra se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi

223

Sutra se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi pod sloganom “Sigurna krv za sve”. Ovim obilježavanjem želi se podići svijest o jedinstvenoj potrebi za sigurnom krvlju i ključnoj ulozi koje dobrovoljno davanje krvi igra u pružanju zdravstvene skrbi, navodi Hrvatski Crveni križ (HCK).

Ovogodišnjom temom “Redovito darivanje krvi i opći pristup sigurnoj transfuziji kao važnoj komponenti postizanja cilja opće zdravstvene pokrivenosti” pozivaju se građani na dobrovoljno davanje krvi i redovito odazivanje akcijama koje su ključne za izgradnju održivih i dostatnih nacionalnih zaliha krvi.

Hrvatska je među onih 60 posto zemalja koje uspjevaju donacijama dobrovoljnih davatelja krvi podmiriti potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima. No, problem još uvijek postoji, te se često pacijenti moraju oslanjati na rodbinsko i plaćeno davalaštvo.

U organizaciji društava HCK-a tijekom 2018. prikupljeno je 156 574 doza krvi,  a u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu 195 641 doza.

Obilježavanjem Svjetskog dana darivatelja krvi želi se potaknuti vlade, nacionalna zdravstvena tijela i transfuzijske službe da osiguraju adekvatne resurse te uvedu sustav i infrastrukturu za povećanje prikupljanja doza krvi od dobrovoljnih, redovitih, neplaćenih darivatelja krvi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here