Sve je spremno za održavanje 7. utrke solarnih automobila SOELA

1116

Uoči obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije župan Ivo Žinić potpisao je ugovore o sufinanciranju 7. utrke i izložbe solarnih automobila SOELA s ravnateljem Tehničke škole Sisak. Župan Žinić pohvalio je rad mladih nada:

“Bit će 26 bolida automobila. Vjerujem da će ponovno biti interesantno gledati utrku solarnih automobila, ali evo da ćemo vidjeti neke hibride nove, električne automobile onih najpoznatijih proizvođača od Tesle pa svih ovih naših europskih proizvođača”.

Župan Ivo Žinić je dodao:

“Sve ćemo učiniti da pobijedimo i pokažemo izvrsnost. U ovoj školi su izvrsni rezultati. Ako nije poznato na području naše županije gradi se i jedna tvornica koja proizvodi najmoderniju generaciju solarnih kolektora, odnosno foto naponskih ćelija. To je nešto što će doista biti budućnost. Centar za svemirsku inovativnu tehnologiju uključivat će čitav niz stručnjaka koji će doprinijeti za razvoj tih inovativnih i svemirskih tehnologija”.

Predstavljeni su i rezultati projekta “Učenjem kroz rad do kompetencija za tržište rada” tijekom kojeg su učenici bili na stručnoj praksi u Italiji i Portugalu. Ravnatelj škole Davor Malović podijelio je s nazočnima kakve je promijene u učenju učenika zamijetio otkako se provodi ovaj program:

“Sljedeće godine ćemo imati osam mobilnosti učenika i dva nastavnika će ići na usavršavanje, jedan će ići u tvornicu automobila za elektroniku, jedan će ići u firmu koja se bavi CNC tehnologijom, tamo će isto biti dva tjedna na usavršavanju. Kriterij za odlazak na tu mobilnost je uspjeh učenika. Ja mislim da se sada učenici više trude postići uspjeh kako bi se mogli plasirati, a što se tiče stranih firmi – kad smo bili u Italiji onda su neke talijanske firme tražile našeg talijanskog partnera da im napiše nešto o školi jer su učenici pokazali izvrsne rezultate u radu”.

Ravnatelj Malović je kazao i s kakvim će se bolidom natjecati učenici na ovogodišnjoj SOALA-i:

“Pa to je sad treći bolid, njega smo napraviti na četiri kotača. Ovaj do sada je bio na tri”.

Učenica Isidora Carla Likić koja pohađa smjer tehničarke za računarstvo prošle je godine sudjelovala u programu stručne prakse u Italiji. Otkrila je kako je to izgledalo.

“Svatko je imao nešto svoje za raditi, ovisi od učenika do učenika koje područje. Neki su išli na web programiranje, ja sam išla na hardver, strojari su išli na CNC i bilo bi podijeljeno. Puno toga je bilo u interesu učenika”.

Učenicima koji su sudjelovali u stručnoj praksti u Italiji i Portugalu župan Žinić je uručio Certifikate o obavljenoj stručnoj praksi. Inače, Tehnička škola Sisak za stučnu praksu ima na raspolaganju 113.300 Eura.

[srizonfbalbum id=2665]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime