Sve od domaćih kobasica do žličnjaka na 3. ovogodišnjem ”Gastro – utorku”

Sve od domaćih kobasa, svježeg i suhog sira, pa do orehnjače, makovnjače, žličnjaka...

2480

Posjetili smo 3. po redu ovogodišnji ”Gastro – utorak” u petrinjskom središnjem gradskom parku. Kao i svakog utorka, ponuda tradicionalnih jela i proizvoda je raznolika i bogata. Nešto više o današnjoj ponudi ispričala nam je organizatorica Natalija Antić Bjelac.

”Dakle, imali smo priliku probati mnoga tradicijska jela, znači od domaćih kobasa, svježeg i suhog sira, pa do orehnjače, makovnjače, evo danas i žličnjaka, domaćih žganaca, dakle bijelih žganaca koji su se nekad kuhali upravo na ovakav način kako je i prikazano u parku. Čak smo imali tu i cijelu malu kuhinjicu sa peći i sa kotlom, baš kako se nekad radilo.”

Organizatorica Antić Bjelac također je istaknula kako je zbog ovogodišnje suradnje sa gradom Petrinjom u organizaciji manifestacije cijeli događaj organiziran na još veći i bogatiji način.

”Što se tiče cijelog Adventa, organizator je upravo moja tvrtka, a u suradnji s gradom Petrinjom je gastronomski utorak organiziran na ovako jedan još veći i bogatiji način. Tu je ipak bilo potrebno nabaviti puno više materijala i ljudi koji su sudjelovali u tome, tako da je upravo ovo gastronomski utorak u suradnji s gradom Petrinjom.”

Posjetili smo i štand sa tradicionalnim proizvodima jedne od članica HKUD-a Mošćenica, Ljubice Micin.

”Želimo izložiti naše proizvode, Božićnu pšenicu i ukrase, nekadašnju izradu ručnih radova jer u tome uživamo i to nas veseli. To smo naučili od naših starih i želimo održati tu tradiciju.”

Potpredsjednica HKUD-a Mošćenica, Seliha Ferenčak, objasnila nam je na čemu se temelji njihova ponuda na današnjem ”Gastro – utorku”.

”Imamo fritule… U Dalmaciji kažu fritule, kod nas su to na Banovini, naravno, žličnjaci, poderane gaće, tijesto sa makom i šećerom. To su nekad naše bake pravile na Badnjak, inače starinsko jelo kojega se rijetko tko sjeća. Evo tu su nam se pridružila i gospoda sa pilićima, ali naša priča se bazira uglavnom na domaćim, starim stvarima.”

Na današnjem ”Gastro – utorku” susreli smo i Marka Barića iz Komareva, vlasnika prvog fast fooda u Mošćenici. Ispričao nam je po čemu se razlikuju od drugih.

”Danas nudimo pečenu piletinu, kojom se isključivo bavimo. Imamo vlastiti uzgoj i želja nam je bila imati zaokružen ciklus od uzgoja do krajnjeg kupca, jer je danas rijetkost da se može kupiti domaća piletina.”

”Gastro – utorak” bio je nezaobilazna stanica i za gradonačelnika Darinka Dumbovića koji ističe svoje zadovoljstvo samom manifestacijom, a ujedno i ponudom tradicijskih proizvoda Petrinje.

”Mislim da petrinjski Advent, pa i Tominje koje nam dolazi sada u petak je jedna nova petrinjska priča, jedna dobra ponuda i ponuda u kojoj treba biti sinergije svega onoga što smo ovdje baštinili kroz ne samo proizvode, nego i kroz ono što imamo, kroz pjesmu i narodnu nošnju i kroz sve ono što trebamo pokazati. Mislim da su raspoloženje i optimizam danas najvažniji za Petrinju i da iz Petrinje taj optimizam ide dalje.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here