Svečana sjednica u povodu Dana grada Popovače

Iako jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj, koji je taj status dobio 2013. godine, Popovača je grad koji se konstantno razvija

366

Blagdan sv. Alojzija Gonzage, svog nebeskog zaštitnika, Popovača slavi kao Dan grada. U povodu Dan grada 19. lipnja održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručena i prigodna priznanja.

Iako jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj, koji je taj status dobio 2013. godine, Popovača je grad koji se konstantno razvija. Potvrdio je to gradonačelnik Josip Mišković pohvalivši se kako je uoči sjednice otvoren dječji vrtić na kojem su završeni radovi dogradnje i uređenja vrijedni oko 12 milijuna kuna.

„Uz taj kapitalni projekt, Grad Popovača je ove godine krenuo s nizom investicija vezanih za komunalnu infrastrukturu, posebice proširenje vodovodne i plinske mreže. Očekujemo početak gradnje gradske tržnice, projekta koji je također sufinanciran iz EU fondova. Mogu reći da sam zadovoljan s razvojem Grada Popovače. Što se tiče planova za ovu godinu, to je prije svega nastavak izgradnje infrastrukture na području grada. Nadamo se da će se i dio kulturnog i sportskog života vratiti u normalu budući da smo značajna sredstva uložili i u financiranje sportskih objekata, poput završetka tribina u Popovači vrijednih milijun i pol kuna te igrališta u Voloderu vrijednog dva milijuna kuna. Nadamo se da će te investicije vrlo brzo doći svojoj svrsi, da će se djeca i sportaši vratiti na terene i tako nastaviti normalan život“.

Čestitajući Dan grada i blagdan njegovog nebeskog zaštitnika, Mišković se zahvalio svim građanima Popovače te svima koji su na bilo koji način pomogli da se grad razvija u smjeru u kojem se razvija.

Sa 6,7 milijuna kuna projekt dogradnje i uređenja dječjeg vrtića sufinancirala je država, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, kazao je ovom prilikom državni tajnik pri ovom ministarstvu Tugomir Majdak napomenuvši kako je ukupno 200 vrtića u Hrvatskoj realizirano kroz program ruralnog razvoja.

„Na razini grada Popovače Ministarstvo poljoprivrede surađuje na nizu projekata. Izdvojit ću projekt proizvođačke organizacije Škrlet gdje se osam vinara i vinogradara ovog moslavačkog kraja udružilo u proizvođačku organizaciju. Ministarstvo ih je priznalo i uskoro će aplicirati za EU sredstva, također kroz program ruralnog razvoja, za petogodišnje razdoblje, za njihove funkcioniranje i rad te promidžbu vrhunskih vina moslavačkog kraja.“

Grad Popovača ima jako dobru suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom. Istaknuo je to i župan Ivo Žinić koji je sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem nazočio svečanoj sjednici u povodu Dana grada zahvalivši pritom svim građanima i vodstvu Grada na provođenju niza projekata koji poboljšavaju kvalitetu života u ovom gradu.

„Moram naglasiti da su samo projekti, kroz koje Županija ulaže u ovaj grad, u protekloj godini bili u visini višoj od 20 milijuna kuna. Velike su to investicije. Tu ima i zajedničkih projekata, poput prometnica. U protekloj godini smo obnovili gotovo šest kilometara županijskih cesta po modelu sufinanciranja 50 naprema 50 vrijednosti tri milijuna kuna. Značajna su ulaganja, gotovo 8,5 milijuna kuna, i u Neuropsihijatrijsku bolnicu Dr. Ivan Barbot, gdje su na pet zgrada radovi energetske obnove. Zadnji 40 godina gotovo da nije bilo ovakvih investicija. Naravno, ulažemo i u školstvo. Izgradili smo OŠ Zorke Sever čime smo dobili jednu od najmodernijih škola u RH. Gotovo osam milijuna kuna vrijedna je energetska obnova škola u Donjoj i Gornjoj Gračenici, Voloderu, u pripremi je i škola u Osekovu. Projekt Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo je u završnoj fazi. Tu je i idejni projekt Hrvatska kuća vina – Svijet škrleta procijenjen na 35 milijuna kuna. Investicije su to koje jamče da se ovdje može živjeti, koje jamče budućnost i školovanje mladih ljudi, ali i nova radna mjesta“.

Sisačko – moslavačka županija

Dodajmo kako su u povodu Dana grada dodijeljena javna priznanja Mariji Potočki i ŠNK Sloga Potok, godišnje nagrade Adeli Matušin i OPG-u Mraković, a nagrada za životno djelo dodijeljena je Gabrijelu Kovačiću, dugogodišnjem sportskom i društvenom djelatniku.

„Dobiti ovakvu nagradu izuzetna je čast i velika odgovornost. Nešto takvo se ne dobiva svaki dan. To se dobiva jednom u životu i sigurno da mi puno znači“.

Photo: Radio Banovina / Sisačko – moslavačka županija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime