Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije održala je 11. listopada svečanu skupštinu udruge. Predsjednik udruge Danko Tomanić naglasio je kako se skupština održava povodom Međunarodnog dana bijelog štapa koji se u Hrvatskoj obilježava od 1996. godine s ciljem da se slijepim osobama posveti potrebna pozornost i da se društvena zajednica upozna sa specifičnim potrebama i načinima funkcioniranja slijepih osoba.

„Danas ovdje u prostorijama našeg Dnevnog centra slijepih obilježavamo Međunarodni dan bijelog štapa koji je inače 15. listopada, no s obzirom na naše obveze mi smo odlučili da taj dan obilježimo danas s našim članovima i gostima i održimo svečanu skupštinu. Tema je položaj slijepih osoba u Hrvatskoj, kod nas u županiji i u gradovima. Nećemo puno jadikovati nego ćemo iskoristiti priliku da se malo družimo. Ovo je dan koji nam je međunarodna zajednica i Republika Hrvatska dala da ga obilježimo i da na neki način proširimo svijest među ljudima i u zajednici u kojoj živimo da među njima ima i slijepih osoba“, rekao je Tomanić i podsjetio kako je udruga kojoj je na čelu jedna jod najstarijih udruga civilnog društva u našoj županiji budući da ove godine slave 62. obljetnicu svog postojanja i rada.

Na ovoj obljetnici čestitala im je predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić koja je ovom prigodom istaknula kako s udrugom jako dobro surađuju, a pohvalila je i njihov rad.

„Ove udruge puno čine na senzibiliziranju javnosti, na edukaciji javnosti da bi javnost u svojoj društvenoj zajednici, u svojoj lokalnoj sredini prepoznala potrebe slijepih i slabovidnih osoba. Svakako da moramo svi činiti da ljudima olakšamo prije svega kretanje. Bijeli štap je simbol slobodnog kretanja slijepih osoba, a izrazito je za pohvaliti Udrugu slijepih koja svake godine, ne samo da senzibilizira javnost, nego provodi različite edukativne cikluse da bi i djeci i ostalima u svojoj sredini ukazali na problem slijepih osoba. Puno su učinili u nabavci nekih sredstava koji pomažu slabovidnim i slijepim osobama, puno čine na njihovoj integraciji u društvenu zajednicu, ali puno čine i na različitim programima koji podižu razinu boljeg života za ove osobe, a kroz programe koje oni provode u svojim udrugama čine ono što možda neke druge vlasti, civilne vlasti društva ili društvena zajednica ne mogu učiniti“, naglasila je Roksandić.

Dodajmo kako su na Skupštini uručene i zahvalnice za nesebičnu potporu u radu udruge, a Skupština je završena zabavnim programom i prigodnim druženjem članova.

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here