Svečano otvorena zgrada Interpretacijskog centra baštine Banovine

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić svečano otvorili zgradu Interpretacijskog centra baštine Banovine u Petrinji

1625

Interpretacijski centar baštine Banovine ustanova je u kulturi koja za cilj ima predstavljanje i promoviranje materijalne i nematerijalne, povijesne, kulturne i prirodne baštine na području Banovine. Centar je to muzejskog tipa koji na suvremen način oslikava prirodne ljepote Banovine i najznačajnije povijesne događaje, a ima edukativnu, izložbenu i istraživačku funkciju te surađuje s drugim ustanovama iz područja kulture, obrazovanja i srodnim organizacijama radi unapređenja svoje djelatnosti, rada te ponude kulturnog turizma Sisačko-moslavačke županije.

Centar je osnovan 2016. godine kao dio projekta „Baština Zrinskih – budućnost Banovine“ i uspješno djeluje protekle dvije godine, ponajviše na području Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prilikom posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji nazočila je Svečanom otvorenju zgrade Interpretacijskog centra baštine Banovine u Gupčevoj ulici u Petrinji, naglasivši tom prilikom da je riječ o iznimno važnoj Ustanovi, jer može otvoriti pristup i učenje o baštini različitim generacijama. Ministarstvo je kroz sredstva uložilo oko milijun kuna u opremanje i izgradnju.

Novi prostor Interpretacijskog centra zajedno je s ministricom kulture otvorio župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, podsjetivši da je riječ o samo jednom segmentu pokušaja očuvanja kulturno-povijesne baštine ovog kraja. Župan je istaknuo da su na području županije brojne povijesne građevine koje Županija želi obnoviti i iskoristiti između ostaloga u turističke svrhe, a za što je već dobiveno oko 6.000.000 kn bespovratnih sredstava. Ravnateljica Interpretacijskog centra baštine Banovine Martina Mladenović istaknula je da su od samog osnutka vrlo aktivni, a tako će biti i u budućnosti. Kraj godine rezerviran je za Betlemaše, tako da će 2018. biti zaokružena u veselom raspoloženju, zaključila je Mladenović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here