Blagdan Svetog Florijana

1401

Sveti Florijan, kršćanski svetac i mučenik. Slavi se kao svetac zaštitnik PoljskeLinza i vatrogasaca. Ujedno se slavi i kao suzaštitnik Zagrebačke nadbiskupije.

Blagdan Svetog Florijana, sveca kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji ognja, poplave i drugih nepogoda, slavi se u Katoličkoj crkvi 4. svibnja.

Domovina Svetog Florijana je Austrija , gdje se rodio u mjestu Zeiselmaur nedaleko Beča, u tadašnjoj rimskoj provinciji Noricum.

Kada je po nalogu cara započeo veliki progon kršćana u Rimskom carstvu, carski namjesnik Akvilin počeo je hvatati kršćane i u provinciji Noricum. Sveti Florijan saznao je kako su mnogi njegovi bivši vojnici također bili uhvaćeni kao kršćani te ga potaklo da pred progoniteljima hrabro ispovijeda kršćansku vjeru. Oni su ga doveli u Lauriacum, glavni grad provincije, pred suca Akvilina koji je od Florijana zatražio da se na žrtveniku poganskog hrama žrtvuje poganskim bogovima. Okrivljen je što je kršćanin, što je posjećivao i bodrio na ustrajnosti u vjeri tamošnje kršćane koji su bili zatvoreni. Akvilin je pokušao nagovoriti Florijana da se odrekne kršćanske vjere što je ovaj hrabro odbio.
Razjareni Akvilin dao je Florijana najprije bičevati, a potom mučiti željeznim kliještima. Konačno mu je dao svezati o vrat mlinski kamen i baciti ga s mosta u rijeku Enns.

Bilo je to 4.svibnja 304.godine. Tijelo mu je kasnije pronađeno, a pokopala ga je udovica po imenu Valerija. Na mjestu gdje je pokopano tijelo Svetog Florijana danas se nalazi glasoviti augustinski samostan St.Florijan u Gornjoj Austriji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime