11. veljače proglasom Pape Ivana Pavla II iz 1992. godine obilježava se kao Svjetski dan bolesnika kojim se želi podići svijest o potrebama bolesnih, zahvaliti zdravstvenim djelatnicima koji su svoj rad posvetili brizi i podršci bolesnima te senzibilizirati društvo za potrebe bolesnika.

Kako bi potaknuo ljude različitih vjeroispovijesti da promisle o svojim mogućnostima kako pomoći bolesnima, Papa Ivan Pavao II posebnim pismom 13. svibnja 1992. naslovljenim na kardinala Fiorenza Angelinija, predstojnika Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika utemeljio je Svjetski dan bolesnika i pozvao cijeli svijet na ozbiljno promišljanje onoga što zovemo patnjom, trpljenjem i bolešću.

11. veljače odabran je simbolično na spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske budući da je marijansko svetište u Lourdesu mjesto brojnih ozdravljenja i utočište bolesnika iz svih krajeva svijeta.

Obilježavanjem Dana bolesnika nastoji se podići svijest javnosti o potrebama bolesnih, podsjetiti na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika te potaknuti stvaranje bolje, dostupnije i kvalitetnije zdravstvene skrbi.

Isto tako, obilježavanjem ovog Dana zahvaljuje se svima onima koji skrbe o bolesnima, prvenstveno zdravstvenim i socijalnim djelatnicima, ali i volonterima te vjerskim djelatnicima koji su svoj životni poziv i slobodno vrijeme posvetili potrebama bolesnih.

Povodom Svjetskog dana bolesnika svima vama koji ste suočeni s bolešću želimo puno snage i nade u ozdravljenje, a vama koji brinete o bolesnima puno strpljenja i pažnje kako bi svojim znanjem pomogli onima koji su povjereni u vaše ruke.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime