Svjetski je dan braka, u 2016. u Hrvatskoj napokon porast broja sklopljenih brakova

410

Danas je Svjetski dan braka posvećen ljubavi bračnih parova, suprugu i supruzi kao stupovima obitelji. Ovim se danom želi proslaviti sakrament braka, naglasiti ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.

Ideja obilježavanja ovog dana započela je u američkoj državi Louisiani početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Naime, u toj američkoj državi bračni parovi su potakli gradonačelnika, guvernera i biskupa da proglasi Valentinovo danom “vjere u brak”. Ubrzo nakon što je ta ideja dobro prihvaćena, 1983. godine uveden je službeni pojam Svjetski dan braka koji se diljem svijeta svake godine obilježava u prvoj polovici mjeseca veljače. U pojedinim zemljama postoji čak i tjedan braka i to u razdoblju od 7. do 14. veljače, odnosno Dana zaljubljenih – Valentinova.

VEZANE VIJESTI
VIDEO DOČEK ZA PAMĆENJE Ovako izgleda svadba kad se žene vatrogasci

Svi smo skloni, u svim nedaćama i obvezama koje nam donosi svakodnevica, zaboraviti prave  vrijednosti koje čini život, one male znakove pažnje koje bismo trebali upućivati bližnjima kako bismo ostvarili sklad – sklad duha i tijela. Cilj Svjetskog dana braka je podsjetiti bračne partnere na vrijednosti koje bi trebali njegovati, one iste vrijednosti koje smo prisegli ulaskom u brak – potrebu međusobnog poštivanja i vjernosti. Odnos između muškarca i žene temeljni je odnos u kojemu obilježja osobnosti i ponašanja svakoga pojedinačno te njihovo samo poimanje osjećaj zadovoljstva i samo ostvarenja značajno djeluju na zajedništvo koje čini bit odnosa.

Kada je riječ o sklapanju brakova u Hrvatskoj, statistika je godinama bila poražavajuća. Sve manje sklopljenih brakova, sve manje rođene djece, a sve više rastava brakova. No izgleda da se ipak nešto promijenilo u 2016. godini pa bilježimo porast broja sklopljenih brakova.

VEZANE VIJESTI
VIDEO: Muška jednostavnost protiv ženske kompliciranosti

Naime, prema statističkom prikazu Ministarstva uprave za prošlu godinu, objavljenom na njihovim internetskim stranicama, u maticu vjenčanih upisano je 20.544 brakova sklopljenih u Hrvatskoj, od čega je 10.979 sklopljeno pred službenikom vjerske zajednice, dok ih je 9565 sklopljeno pred matičarom.

U 13 županija više je bilo vjerskih brakova pri čemu prednjači Splitsko-dalmatinska sa 1454 vjerska naspram 896 građanska braka. U preostalih osam županija više je mladenaca sklapalo građanske brakove nego vjerske, a predvode ih Primorsko-goranska (691 : 522), Istarska (592 : 421) i Grad Zagreb (1912 građanska naspram 1815 vjerska).

VEZANE VIJESTI
VIDEO Mladoženja "iz snova" igrao igricu na mobitelu za vrijeme svadbe

Brak je sklopilo 18.671 hrvatskih državljana, 479 stranaca, a mješovitih brakova (hrvatski državljanin i stranac) sklopljeno je 1394.

Najviše brakova sklopljeno je u Zagrebu, njih 3727, zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji (2350). Najviše brakova stranaca sklopljeno je u Dubrovniku (207).

Nadamo se da će se ovaj pozitivan trend nastaviti i u ovoj godini, a svim budućim mladencima i onima koji su već uplovili u bračne vode želimo puno ljubavi, sreće i međusobnog razumijevanja. Ljubav je nešto najljepše što se može dogoditi svakom čovjeku, zato ne bježite od nje … već je čvrsto uhvatite i ne puštajte je tako lako!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here