Svjetski dan cerebralne paralize obilježen i u Sisku

Na području Sisačko-moslavačke županije čak 930 osoba boluje od cerebralne paralize

589

Danas, 7. listopada, članovi Udruge osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetima grada Siska sudjelovali su u obilježavanju Svjetskog dana cerebralne paralize.

Sudionici obilježavanja su obukli zelene majice s oznakom Svjetskog dana cerebralne paralize, prošetali gradom od sjedišta Udruge do sisačke Gradske vijećnice i sjedišta Sisačko-moslavačke županije.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Obilježavanju se pridružio i zamjenik župana Ivan Celjak:

“Današnjom šetnjom ulicama grada Siska nastojimo skrenuti pozornost sugrađana na cerebralnu paralizu. Čak 930 građana naše županije boluje od ove teške i neizlječive bolesti. Sisačko-moslavačka županija s udrugama s područja zdravstva i socijalne skrbi ima kvalitetnu suradnju koju ćemo svakako nastaviti”.

VEZANE VIJESTI
Andučić: "Sisačka podružnica HNS-a i sva njezina tijela uredno rade"
Foto: Sisačko-moslavačka županija

Cerebralna paraliza je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga. Pojam “cerebralna” odnosi se na mozak, a “paraliza” na poremećaj pokreta i položaja. Cerebralna paraliza sveobuhvatan je naziv za različite poremećaje koji utječu na djetetovu sposobnost kretanja te držanja tijela i ravnoteže.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Težak položaj na tržištu rada

Predsjednik Udruge Dren Dobranić, koji i sam boluje od cerebralne paralize, istaknuo je kako u Hrvatskoj od ove neizlječive bolesti boluje oko pet tisuća osoba: “Nažalost, liječnici rijetko omogućuju osobama s cerebralnom paralizom rehabilitaciju koja bi im olakšala stanje, jer ako rehabilitacija izostane godinu dana stanje takve osobe osjetno se pogoršava, zato apeliram na osobe koje rade u komisijama i liječničkim povjerenstvima da poštuju zakonske odredbe kojima imamo pravo na 21 dan rehabilitacije na godinu. Sličan je problem i sa zapošljavanjem osoba s cerebralnom paralizom jer postoji dosta poslova koje takve osobe mogu obavljati. Zahvaljujem Županiji na potpori te podsjećam da je župan Ivo Žinić na prošlim lokalnim izborima na svoju listu stavio i jednog invalida, mene osobno, što je potvrdilo da ipak nismo osobe drugog reda”, rekao je Dobranić.

VEZANE VIJESTI
Županija ne može sama rješavati financijske gubitke sisačke bolnice

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here