Svjetski dan cerebralne paralize obilježen i u Sisku

Na području Sisačko-moslavačke županije čak 930 osoba boluje od cerebralne paralize

594

Danas, 7. listopada, članovi Udruge osoba s invaliditetom distrofije, cerebralne i dječje paralize i osoba s ostalim tjelesnim invaliditetima grada Siska sudjelovali su u obilježavanju Svjetskog dana cerebralne paralize.

Sudionici obilježavanja su obukli zelene majice s oznakom Svjetskog dana cerebralne paralize, prošetali gradom od sjedišta Udruge do sisačke Gradske vijećnice i sjedišta Sisačko-moslavačke županije.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Obilježavanju se pridružio i zamjenik župana Ivan Celjak:

“Današnjom šetnjom ulicama grada Siska nastojimo skrenuti pozornost sugrađana na cerebralnu paralizu. Čak 930 građana naše županije boluje od ove teške i neizlječive bolesti. Sisačko-moslavačka županija s udrugama s područja zdravstva i socijalne skrbi ima kvalitetnu suradnju koju ćemo svakako nastaviti”.

VEZANE VIJESTI
Otvoreno novouređeno školsko sportsko igralište Srednje škole Viktorovac
Foto: Sisačko-moslavačka županija

Cerebralna paraliza je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga. Pojam “cerebralna” odnosi se na mozak, a “paraliza” na poremećaj pokreta i položaja. Cerebralna paraliza sveobuhvatan je naziv za različite poremećaje koji utječu na djetetovu sposobnost kretanja te držanja tijela i ravnoteže.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

Težak položaj na tržištu rada

Predsjednik Udruge Dren Dobranić, koji i sam boluje od cerebralne paralize, istaknuo je kako u Hrvatskoj od ove neizlječive bolesti boluje oko pet tisuća osoba: “Nažalost, liječnici rijetko omogućuju osobama s cerebralnom paralizom rehabilitaciju koja bi im olakšala stanje, jer ako rehabilitacija izostane godinu dana stanje takve osobe osjetno se pogoršava, zato apeliram na osobe koje rade u komisijama i liječničkim povjerenstvima da poštuju zakonske odredbe kojima imamo pravo na 21 dan rehabilitacije na godinu. Sličan je problem i sa zapošljavanjem osoba s cerebralnom paralizom jer postoji dosta poslova koje takve osobe mogu obavljati. Zahvaljujem Županiji na potpori te podsjećam da je župan Ivo Žinić na prošlim lokalnim izborima na svoju listu stavio i jednog invalida, mene osobno, što je potvrdilo da ipak nismo osobe drugog reda”, rekao je Dobranić.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Paljenjem prve svijeće započela manifestacija Božić u srcu grada

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here