Svjetski dan Down sindroma obilježen i u Gradu Petrinji

Djelatnici gradske uprave Grada Petrinje zajedno s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem obukli rasparene čarape

883

Down Syndrome International je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju 21. kromosoma.  Svjetski dan sIndroma Down prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružuju će se ovoj obilježbi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu. Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.

VEZANE VIJESTI
U Hrvatskoj 39 novozaraženih

Na Svjetski dan osoba s Down sindromom podsjetila je i izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom SMŽ Aleksandra Milković tijekom boravka kod gradonačelnika Grada Petrinje Darinka Dumbovića: „Koliko god podržavamo ovakve inicijative ne volimo da se ljudi sjete samo taj jedan dan u godini. Koristim prigodu zahvaliti, jer će i u ljetnom kampu sudjelovati djeca s Down sindromom te vas pozivam na lijepu kavu s kromosomom viška i najljepšim osmjehom na svijetu. Ove godine smo u Ssiku, sljedeće u Petrinji i tako gledamo na cijelu našu zajednicu u Sisačko-moslavačkoj županiji uključimo u ovakve aktivnosti.“

VEZANE VIJESTI
Stožer izvjestio o broju novozaraženih u nedjelju

Gradonačelnik je zahvalio Milković na pozivu i naglasio da je od jutra aktivan na društvenim mrežama upravo povodom ove tematike. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo. A svoju podršku iskazali su upravo na taj način i djelatnici gradske uprave Grada Petrinje na čelu s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here