Svjetski dan radija

229

Na 36. sjednici Opće skupštine UNESCO je proglasio 13. veljače kao datum kojim se obilježava Svjetski dan radija. Prijedlog je iznesen od strane Kraljevine Španjolske, na 187.  sjednici UNESCO-ovog Izvršnog odbora.

Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija, koji je porukom “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta!”, započeo emitiranje 13. veljače 1946. godine.

Iako je prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine.

Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

VEZANE VIJESTI
Međunarodni je dan nenasilja!

U svojoj odluci, Opća konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnost i različitih institucija (škola, sveučilišta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja, kulturnih ).

Svim kolegama, radijskim djelatnicima, čestitamo Svjetski dan radija, a slušateljima zahvaljujemo što, slušajući radio, pokazuju da su svjesni koliku vrijednost ima radio kao medij.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here