U Taborištu je 29. lipnja proslavljen blagdan sv. Petra i Pavla, nebeskih zaštitnika ovog petrinjskog prigradskog naselja.

Sv. Petra i Pavla petrinjsko naselje Taborište slavi kad Dan sela i blagdan svojih nebeskih zaštitnika. Proslava je započela Svetom misom u crkvi sv. Petra i Pavla na mjesnom groblju gdje je misno slavlje predvodio fra Igor Barišić, župnik Župe sv. Bartola iz Hrastovice. Župnik je predvodio i zajedničku molitvu kod spomenika u središtu Taboriša gdje su izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada Petrinje, Mjesnog odbora, DVD-a i političkih stranaka položila cvijeće i svijeće pokraj spomenika stradalima u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu. Dinko Pavičić, povjerenik Mjesnog odbora Taborište kazao je kako su mještanima ovaj blagdan i proslava Dana sela iznimno važni, a osvrnuo se i na to kako se danas živi u Taborištu.

„Taborište danas živi gotovo isto kako je živjelo i prije premda je dosta mladih otišlo,  što na školovanje, što u inozemstvo, ali još uvijek smo pretežno mlado stanovništvo. Imamo 76 domaćinstava, sveukupno 186 žitelja, imamo i mladih, odnosno deset male djece i živi se kako se može živjeti u ovo današnje vrijeme“, kazao je Pavičić.

Dosta djece i mladih okupljaju i u tamošnjem DVD-u. Osim djece iz Taborišta, u DVD-u su aktivna i brojna djeca iz okolnih naselja, a DVD dobro radi i postiže zapažene rezultate. Potvrdio nam je to i predsjednik DVD-a Taborište Ivan Palaić dodavši kako su proslavi Dana sela svoj obol dali i mali vatrogasci iz DVD-a Taborište, DVD-a Budičina, i DVD-a Hrastovice.

„Danas smo u suradnji s Mjesnim odborom htjeli održati pokaznu vježbu djece i mladeži, međutim vrijeme je bilo malo lošije. Ovdje je bilo prisutno 40-ero djece, od ukupno 80 koliko smo planirali. 1. srpnja održavamo Županijsko natjecanje u Desnom Trebarjevu tako da smo se htjeli malo i ovdje pripremati, da djeca malo osjete gledatelje i oslobode se treme. Inače, DVD Taborište aktivno djeluje od 1956. godine, imali smo prvu žensku ekipu na području grada Petrinje, ali i Županije, a danas imamo 120 vatrogasaca i od toga imamo 40-ero djece. Tradicija vatrogastva u Taborištu se prenosi s koljena na koljeno. Nema kuće u kojem nije bilo i nema vatrogasaca i na to sam, kao predsjednik DVD-a, posebno ponosan “, istaknuo je Palaić.

Na proslavi Dana sela Taborišta nazočilo je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Došao sam čestitati u ime cijeloga Grada s određenim poštovanjem prema svim mještanima koji su, prije svega, pretrpjeli ono što je najstrašnije u Domovinskom ratu, gdje su mnogi ostali bez svojih najbližih i meni je uvijek drago doći ovdje, da se poklonimo i odamo pijetet prema svima onima koji su stvarali domovinu Hrvatsku. Ovdje su ljudi, koliko vidim, dobro raspoloženi. Sjećam se kada sam ovdje došao prije 23 godine, poslije Oluje, nisam vidio niti jednu cijelu kuću, to je bilo spaljeno selo. Ono što sam vidio ulijevalo je nadu i želju da se svi vratimo i da se, ova sela koja su uništena u Domovinskom ratu, obnove. Sada kada pogledam, ovdje svaka kuću ima svoj sadržaj i svoju sliku, ima svoju obitelj. Tu je obitelj uvijek bila najvrednija i te obitelji su stvarale društvenu vrijednost u zajednici i čuvali su ono što je tradicionalno, kroz kulturu, tradiciju, običaje, vatrogastvo itd. Ove mlade generacije koje su danas vježbale, to godinama pratim i na kraju sam sretan. Kao zamjenik gradonačelnika pomagao sam oko obnove vatrogasnog doma, prošle smo godine uredili taj dom, asfaltirali ceste, obnovljena je i kapelica. Sada imamo obvezu i prema našoj djeci“, rekao je Dumbović te dodao kako moraju napraviti igralište i asfaltirati još neke ceste te vidjeti kako se još više organizirati i angažirati za ovakva mala mjesta koja imaju dobre sadržaje i dobru priliku za život i za opstanak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime