Tehnička škola Sisak prednjači po inovativnosti u RH

Tehnička škola Sisak prigodnim programom proslavila Dan škole

1185

Tehnička škola Sisak proslavila je prigodnim programom u sportskoj dvorani Brezovica Dan škole i svoj 26. rođendan.

Tehničku školu Sisak pohađa 450 učenika, a zadovoljni su što je interes za programe koje škola nudi velik. U sljedećoj školskoj godini planiraju upisati 128 učenika u šest razrednih odjeljenja, a ravnatelj škole Davor Malović izrazio je zadovoljstvo što ovu obljetnicu slave s puno dobrih vijesti, među njima i onoj o novom obrazovnom programu.

„Odobren nam je novi program tehničar za razvoj videoigara. Moram reći da su sisačko – moslavačka Razvojna agencija i Županija uložile veliki trud da uopće dobijemo taj program ove godine. Ministarstvo ga je konačno odobrilo i krećemo s upisima u lipnju. Ove godine upisat ćemo 24 učenika, znači jedno razredno odjeljenje. Ova škola je zbog svojih postignuća imenovana je i Regionalnim centrom kompetencija u sektoru elektrotehnike i računalstva. Pratimo sve svjetske tehnologije. Sve one nekakve stare programe smo ostavili iza sebe i krenuli u nove tehnologije 21. stoljeća kao što su informatika, robotika, 3D tehnologija, industrijska revolucija, industrija 4.0 itd. Imamo i svemirsku tehnologiju i električne i solarne automobile, a sada i gaming industriju. Sve će to biti u sklopu Regionalnog centra kompetencija. Mi ovdje imamo učenike koji sami izrađuju električne automobile. Taj jedan inovativan pristup uopće učenju i radu s djecom, mislim da bi trebao dati nekakve rezultate“, kazao je Malović napomenuvši kako su već u tijeku pripreme za utrku solarnih automobila koju u Sisku organiziraju već sedmu godinu zaredom.

Dan škole ravnateljima, profesorima i učenicima, čestitao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je svečanosti nazočio s predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić te svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom.

„Svakako treba pohvaliti Tehničku školu Sisak, ravnatelja, nastavnike, profesore, sve ljude koji rade u ovoj školi, ali i nadarene učenike koji pohađaju i završavaju ovdje vrlo važna zanimanja. Dodali smo u njihovo školovanje još jedno vrijedno zanimanje, tehničar za razvoj videoigara. To je bio naš san da uspijemo u našem projektu „Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije“, gdje smo u jednom od koraka, odnosno u četvrtom koraku, predvidjeli upravo školovanje za tehničare za razvoj videoigara. Nije to bio jednostavan put. Godinu i pol dana radilo se na pripremi kurikuluma i potrebne dokumentacije da dobijemo dopusnicu od Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za obrazovanje i nekih drugih tijela. Uz pomoć Tehničke škole, uz pomoć naše Razvojne agencije i Sisačko-moslavačke županije, po prvi puta u školskoj godini 2019./20. bit će upisani osmoškolci s područja naše županije u ovo jedno zanimljivo zanimanje, zanimanje budućnosti“, rekao je Žinić te dodao kako neće stati na tome. Pokušat će, kako je pojasnio, te mlade ljude još dodatno educirati, školovati i pokušati s određenim studijima da se obrazuju za inženjere za izradu videoigara, diplomirane inženjere i stručnjake iz IT sektora jer je u informatici i modernim tehnologijama budućnost, smatra Žinić.

„Da je tome tako, govori i naš novi projekt Znanstveno – kulturno – obrazovni centar u Lađarskoj koji će biti centar budućih kompetencija, upravo na onome što radi Tehnička škola Sisak s inovacijama, sa solarnom energijom, robotikom i svemirskim tehnologijama. U pripremi je i osnivanje jedne nove ustanove. Odluka o osnivanju ustanove za robotiku i svemirsku tehnologiju trebala bi biti donesena na Županijskoj skupštini 16. svibnja“, najavio je Žinić.

Čestitajući Tehničkoj školi Sisak Dan škole, župan im je čestitao i na inovativnosti po kojoj prednjače ne samo u našoj županiji, nego i u Hrvatskoj i šire.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime