U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske u Topuskom se održava dvodnevno XV. Savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj.

Cilj savjetovanja je prvenstveno edukacija i informiranje uzgajivača svinja, ali i stručnjaka iz različitih područja svinjogojstva kao što su: uzgoj i selekcija, držanje i hranidba svinja, zakonske legislative, ruralni razvoj, preventiva i zdravstvena zaštita, tehnologija proizvodnje, kvalitete svinjskog mesa, kao i ostalih aktualnih tema, pojasnio je u Topuskom ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić napomenuvši kako potiču savjetovanja ovakve vrste iz cjelokupnog resora poljoprivrede, no svinjogojstvo im je jedna od iznimno značajnijih grana.

„Ako gledamo statistički, ono što je dobro je da nam se iz godine u godinu povećava izvoz svinja. Sigurno da nas ne zadovoljava što određeni viškovi na europskom tržištu mogu utjecati nepovoljno na tržište u Republici Hrvatskoj, ali zadovoljni smo i s ovim kretanjima cijena, pogotovo u zadnjem tromjesečju, a to je da je cijena svinja narasla. Nadamo se da će ti trendovi i dalje biti pozitivni, ali isto tako se nadamo da će se i nešto niža cijena, koju naši proizvođači dobivaju u odnosu na europsku cijenu, s vremenom iznivelirati. To će nam biti još jedan dan poticaj za razvoj.“

Osvrnuvši se na trenutačno stanje u svinjogojstvu, Dugalić je dodao kako su sve mjere koje Ministarstvo poljoprivrede propisuje u cilju podizanja stočnog fonda.

VEZANE VIJESTI
Najavljena sanacija mosta preko Save u Galdovu vrijedna više od 10 milijuna kuna

„Trenutno je oko 740 tisuća tovljenika, uvozimo oko 480 tisuća, no imamo izvoza oko 300 tisuća. Dugi niz godina imamo negdje oko 100 tisuća krmača. Sigurno da s tim ne možemo biti zadovoljni, ali sve mjere koje Ministarstvo poljoprivrede propisuje zadnjih nekoliko godina su u cilju dizanja stočnog fonda. Npr. zakon koji smo donijeli za dobrobit životinja, zakon o poljoprivrednom zemljištu koji jasno definira stočarstvo kao prioritetni sektor, potpore organiziranju proizvođača i ovo zadnje, definiranje nadstandarda i potpore kroz dobrobit životinja koje se odnose upravo na uzgoj krmača.“

Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Goran Janša usporedio je stanje danas s onim 90-tih godina naglasivši kako sada u RH imamo oko 100 tisuća registriranih krmača, dok je ta brojka 90-tih bila oko 250 tisuća i jamčila je samodstatnost proizvodnje.

VEZANE VIJESTI
Održani peti po redu susreti Maličana i njihovih prijatelja

„Prošla je godine bila izuzetno nepopularna što cjenovno, što proizvodno, ali unazad dva mjeseca, na njemačkoj burzi, na koju se svi oslanjamo, došlo je do rapidnog povećanja cijena svinjetine za nekih 30 – 40%. Naravno, to se pozitivno odražava na proizvođače. Međutim, tek sad kompenziramo one gubitke koji su bili tijekom cijele prošle godine i prva dva, dva i po mjeseca ove godine. Premala cijena otkupa,  garantirani otkup, prisutnost na policama, označavanje mesa, visoki troškovi proizvodnje, visoki troškovi energenata, nedostatak radne snage… problema je bezbroj i to se sve nepovoljno odražava na proizvodnju.“

Jedna od strateških razvojnih grana Sisačko – moslavačke županije je poljoprivreda, istaknuo je ovom prilikom župan Ivo Žinić koji je nazočio otvorenju savjetovanja u Topuskom.

„U posljednjih 20-tak godina poljoprivreda stagnira u čitavoj Hrvatskoj. Nije to čudno, jer je stanje takvo u svim segmentima poljoprivredne djelatnosti. Sve je manje poljoprivrednika, sve je manje zainteresiranih za poljoprivredu, bez obzira što i mi kao Županija ulažemo znatna sredstva, godišnje gotovo četiri milijuna kuna kroz poticaje u različitim  poljoprivrednim djelatnostima. Stagnira i svinjogojstvo koje je nekad u našoj županiji bilo najrazvijenija grana. Još uvijek smo mi jedna od poljoprivredno bolje razvijenih županija. Međutim, odlazak stanovništva i prazna sela, sve manje OPG-a, učinilo je svoje. Globalizacija tržišta je učinila da je roba koja dolazi iz svijeta puno jeftinije od naše, iako je naša, koja se proizvodi još uvijek dobrim dijelom na tradicionalni način, puno kvalitetnija od one koju uvozimo.“

Žinić je izrazio uvjerenje kako će se ta situacija u budućnosti promijeniti te kako će tome pridonijeti i ovakve aktivnosti. Naime, savjetovanje u Topuskom okuplja oko 250 sudionika, a osim panel diskusije s aktivnim sudionicima uzgajivača i struke, održava se i niz stručnih predavanja kroz aktualnosti iz različitih područja svinjogojske proizvodnje. Time savjetovanje samo potvrđuje kako je već godinama središnje mjesto susreta uzgajivača i stručnjaka, razmjene iskustava unutar samih proizvođača, stjecanja korisnih i primjenjivih spoznaja, kao i unaprjeđenja poslovnih odnosa.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here