U Topuskom i Vojniću konferencija islamske mladeži “Islam u kontekstu 21. stoljeća”

992

U vrijeme kada se islam sve više spominje u negativnom smislu, poruke zajedništva i mira iz Topuskog poslalo je više od 150 pripadnika islamske mladeži iz cijele Hrvatske. U Topuskom je, naime, u subotu, 08. travnja upriličeno svečano otvaranje dvodnevne konferencije islamske mladeži pod nazivom ”Islam u kontekstu 21. stoljeća”, a u nedjelju, 09. travnja mladež će boraviti u Vojniću.

Organizatori ove 9. po redu konferencije su Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Ured za da’wu i mladež i Medžlis Islamske zajednice Karlovac, a pokrovitelji su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vlada Unsko-sanskog kantona, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija, gradovi Karlovac i Cazin te općine Vojnić i Topusko.

Konferencija je jedna od redovitih godišnjih aktivnosti islamske mladeži, a s odabirom mjesta njenog održavanja htjeli smo izaći iz kruga velikih gradova pa smo zato izabrali općine Topusko i Vojnić, rekao nam je voditelj Ureda za da’wu i mladež islamske zajednice u Hrvatskoj Mirza ef. Mešić.

Efendiju Mešića upitali smo i kako ocjenjuje život mladih muslimana u Hrvatskoj.

Načelnik Općine Topusko Vlado Muža izrazio je zadovoljstvo što je upravo Topusko odabrano kao mjesto održavanja ovakve konferencije.

Muža je podsjetio i na otvaranje magistralnog vodovoda Katinovac – Crni Potok kojim je osigurana pitka voda za oko 300 mještana ovih sela, uglavnom Bošnjaka.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, koji je nazočio otvaranju konferencije, istaknuo je kako Županija ima jako dobru suradnju s islamskom zajednicom na njenom području.

Konferenciju ”Islam u kontekstu 21. stoljeća” u Topuskom otvorio je muftija Aziz ef. Hasanović, a za mlade je imao 5 poruka: da žive svoju vjeru i budu ambasadori islama, da studiraju na raznim fakultetima i da se aktivno uključe u rad Islamske zajednice, da zasnivaju obitelj na vrijeme i da se čuvaju alternativnog tumačenja islama. Na poruke muftije Hasanovića osvrnuo se i župan Žinić.

U Topuskom je, nakon otvaranja konferencije, kao simbol ljubavi, mira i zajedništva zasađeno ”Muftijino drvo mira”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime