Tradicionalna Šumarska zabava sisačkog ogranka Hrvatskog šumarskog društva

U Sisačko-moslavačkoj županiji čak 44 posto teritorija je pokriveno šumama

522

Sisački ogranak Hrvatskog šumarskog društva održao je 17. svibnja svoju tradicionalnu Šumarsku zabavu. Predsjednik ovog ogranka Goran Gobac podsjetio je kako je Hrvatsko šumarsko društvo udruga osnovana 1846. godine, a okuplja šumarske stručnjake te stručnjake iz područja lovstva, prerade i uporabe drva.

„Društvo broji 2700 članova u 19 ogranaka. Hrvatsko šumarsko društvo – ogranak Sisak osnovano je 60-tih godina prošlog stoljeća kao Šumarsko društvo Sisak. Osnivanje koincidira s osnivanjem Šumskog gospodarstva Sisak a članovi su bili zaposlenici, inženjeri i tehničari Šumskog gospodarstva i lokalne drvne industrije. 1972. godine brojalo je 153 člana zaposlenih u 10 radnih organizacija udruženog rada na području Siska i ostale četiri tada banijske općine – Petrinja, Kostajnica, Glina i Dvor. Danas Hrvatsko šumarsko društvo – ogranak Sisak broj 111 članova, 59 diplomiranih inženjera šumarstva, četiri šumarska tehničara te 18 članova ostale struke. S aktivnijim radom društvo kreće krajem 90-tih. 2001. godine, nakon dužeg vremena, organiziramo našu šumarsku zabavu. Od tada, svake druge godine, zabava se redovito održava tako da danas ovdje zajedno nazočimo desetoj, jubilarnoj, tradicionalnoj šumarskoj zabavi u organizaciji Hrvatskog šumarskog društva – ogranak Sisak i uz suradnju sisačke podružnice Uprave šuma“, kazao je Gobac.

VEZANE VIJESTI
Klara Prpić i Karlo Ciban najuspješniji sportaši SMŽ u 2019.

Poljoprivreda i šumarstvo najstarije su grane gospodarstva na području Hrvatske, a u Sisačko-moslavačkoj županiji čak 44 posto teritorija je pokriveno šumama, rekao je ovom prilikom župan Ivo Žinić, koji je sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem nazočio zabavi. Osim toga, ova županija ima i vrlo razvijenu drvnu industriju s gospodarskim subjektima na području Novske, Hrvatske Kostajnice Majura i Gline. Stoga je jako važno na koji se način upravlja tim drvnim bogatstvom, kazao je župan naglasivši kako tu veliku ulogu imaju upravo šumari.

VEZANE VIJESTI
Donacije lovačkim društvima i udrugama za unaprijeđenje i razvoj lovstva

„Moram pohvaliti šumare, sve stručnjake i znanstvenike koji brinu o našem šumskom bogatstvu. I mi pokušavamo neke stvari kako bi potaknuli naše ljude da vode brigu o šumama. Šume su bitne za našu klimu, za budućnost, zdrav okoliš. Želim šumarima da nastave kvalitetno upravljati i gospodariti šumama. Uvjeravaju me da to doista i čine te da je veći prirodni prirast drvne mase od onog što se iskorištava. To je pozitivno i dobra vijest. Međutim, kad razgovarate s ljudima oni često upozoravaju da je negdje posječena neka šuma i izražavaju sumnju da se sa šumama gospodari na kvaliteta način. Ja vjerujem stručnjacima i da se našim šumama dobro upravlja i gospodari te da ljudi koji se time bave upravo na području naše županije, taj posao obavljaju na vrlo kvalitetan način“, ustvrdio je župan koji je šumarima na kraju čestitao na svemu što čine, ujedno pohvalivši suradnju koju Županije ima s njima i izrazivši uvjerenje kako će ona u budućnosti biti još i bolja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here