Tradicionalnu svadbu u kočijama od Moščenice do Petrinje pratile naše kamere

5043

Karla Marković iz Mošćenice i Sebastijan Gusić iz Petrinje odlučili su se na tradicionalnu svadbu. U tom im je pomoglo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Mošćenica, a oni koji su se ove subote, 11. svibnja, zatekli na putu od Mošćenice do Petrinje – mogli su primijetiti neobičnu povorku.

A kad je tradicionalno, onda je ubrojen svaki korak.

Mladenka je isprošena u svojoj kući, a dok se čekala prošnja – pred kućom su zasvirali tamburaši iz HKUD-a Mošćenica i zapjevali ‘Mošćenica Kupu savila’. I staro i mlado se veselilo u narodnim nošnjama dok je mladoženja pilio balvan prije prošnje mlade.

VEZANE VIJESTI
Petrinjska Mladost u borbi za 2. HNL s Opatijom

Veselje nakon prošnje nastavilo se po putu do Petrinje i Gora. I to s tri zaprege, šest konja, okićena vozila, i još puno sitnica koje će ostati svima u pamćenju.

Mladenci su bili na čelu povorke u bijeloj kočiji, zajedno sa kumovima i barjaktarom, dok su ih slijedili roditelji u drugoj kočiji, a glazba ih je pratila u trećoj kočiji sa tamburašima i ostatkom vesele povorke.

Sudbonosno da Karla i Sebastijan izrekli su u Svetištu Majke Božje Gorske, Majke naših stradanja u Gori.

Sudjelovanjem u ovoj tradicionalnoj svadbi Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Mošćenica ispunilo je svoj projekt prikaza tradicijske svadbe u narodnim nošnjama i s konjskim zapregama, a cijelu priču zabilježile su naše kamere.

VEZANE VIJESTI
Međunarodni dan Crvenog križa obilježen i u Petrinji

Kada se završe sve faze snimanja, cijeli video moći ćete pogledati na našem portalu.

Inače, HKUD Moščenica broji broji osamdesetak članova u četiri sekcije, dvije dječje i dvije sekcije odraslih (plesači i tamburaši). Prošle godine su ostvarili 58 nastupa (40 odrasli i 18 djeca). Odrasli članovi odradili su 200 sati proba, djeca 160 sati, tamburaši 120 i polaznici tamburaške škole 104 sata.

A kako je bilo na tradicionalnoj svadbi, pogledajte u našoj foto galeriji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here