Tradicionalnu svadbu u kočijama od Moščenice do Petrinje pratile naše kamere

4992

Karla Marković iz Mošćenice i Sebastijan Gusić iz Petrinje odlučili su se na tradicionalnu svadbu. U tom im je pomoglo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Mošćenica, a oni koji su se ove subote, 11. svibnja, zatekli na putu od Mošćenice do Petrinje – mogli su primijetiti neobičnu povorku.

A kad je tradicionalno, onda je ubrojen svaki korak.

Mladenka je isprošena u svojoj kući, a dok se čekala prošnja – pred kućom su zasvirali tamburaši iz HKUD-a Mošćenica i zapjevali ‘Mošćenica Kupu savila’. I staro i mlado se veselilo u narodnim nošnjama dok je mladoženja pilio balvan prije prošnje mlade.

VEZANE VIJESTI
''Tominje u Petrinji'' ove godine u dva dana trajanja donosi mnoštvo sadržaja

Veselje nakon prošnje nastavilo se po putu do Petrinje i Gora. I to s tri zaprege, šest konja, okićena vozila, i još puno sitnica koje će ostati svima u pamćenju.

Mladenci su bili na čelu povorke u bijeloj kočiji, zajedno sa kumovima i barjaktarom, dok su ih slijedili roditelji u drugoj kočiji, a glazba ih je pratila u trećoj kočiji sa tamburašima i ostatkom vesele povorke.

Sudbonosno da Karla i Sebastijan izrekli su u Svetištu Majke Božje Gorske, Majke naših stradanja u Gori.

Sudjelovanjem u ovoj tradicionalnoj svadbi Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Mošćenica ispunilo je svoj projekt prikaza tradicijske svadbe u narodnim nošnjama i s konjskim zapregama, a cijelu priču zabilježile su naše kamere.

VEZANE VIJESTI
"Petrusice" predstavile novu pjesmu gradonačelniku

Kada se završe sve faze snimanja, cijeli video moći ćete pogledati na našem portalu.

Inače, HKUD Moščenica broji broji osamdesetak članova u četiri sekcije, dvije dječje i dvije sekcije odraslih (plesači i tamburaši). Prošle godine su ostvarili 58 nastupa (40 odrasli i 18 djeca). Odrasli članovi odradili su 200 sati proba, djeca 160 sati, tamburaši 120 i polaznici tamburaške škole 104 sata.

A kako je bilo na tradicionalnoj svadbi, pogledajte u našoj foto galeriji.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here