TRAMIŠAK Sa 618 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava sufinancirano 47 projekata razvoja poslovne infrastrukture

Tijekom idućih sedam godina naše poduzetnike čekaju nove izvrsne prilike

323
Foto: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Ministrica Tramišak danas je prisustvovala svečanom otvaranju Poduzetničkog inkubatora Verzi u zgradi Palače Verzi u Gradu Buzetu čija je rekonstrukcija i opremanje sufinancirana bespovratnim EU sredstvima u iznosu od 4,2 milijuna kuna.

Spomenuti projekt financiran je iz poziva „Razvoj poslovne infrastrukture“ u okviru kojega je ukupno ugovoreno 47 projekata vrijednosti 618 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Tom je prilikom ministrica Tramišak čestitala Gradu Buzetu na realizaciji ovog vrijednog projekta pomoću kojeg će poduzetnici, posebno oni mladi koji tek razmišljaju o pokretanju svoga poslovanja, pronaći svoje mjesto za poslovanje, razvijati nove poslovne ideje te pratiti nove moderne trendove u poslovanju.

„Na razini cijele Republike Hrvatske iz fondova EU je u ovom razdoblju ugovoreno gotovo 4600 projekata iz područja jačanja poslovne konkurentnosti vrijednih ukupno 9,4 milijardi kuna od čega se čak 4,3 milijarde kuna odnosi na dodijeljena bespovratna EU sredstva”, istaknula je ministrica Tramišak te izrazila zadovoljstvo ostvarenim rezultatima korištenja bespovratnih EU sredstava koji se ogledaju i u 49 milijardi kuna plusa za državni proračun, odnosno 55 milijardi kuna plusa ako tome pribrojimo i uplaćeni predujam za Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Ministrica je pohvalila napore i rezultate Grada Buzeta i Istarske županije u povlačenju EU sredstava te istaknula kako je na području Grada Buzeta ukupno ugovoreno projekata u vrijednosti 106,76 milijuna kuna, a na području cijele Istarske županije taj se iznos penje i na 2,78 milijardi kuna te naglasila kako je doista lijepo vidjeti kako se materijaliziraju brojke koje Vlada često ističe.

„Poruka koju želim danas poslati jest da moramo što više fokusa i sredstava usmjeriti upravo malim i srednjim poduzetnicima te kompletnom razvoju gospodarstva“, poručila je ministrica Tramišak osvrnuvši se i na novu financijsku perspektivu 2021.-2027. te dodala kako nas u nadolazećem razdoblju  čekaju izvrsne nove prilike, više potpora za gospodarstvenike s obzirom na novu Kartu regionalnih potpora za poduzetnike koja je stupila na snagu s 1. siječnja ove godine.

„Spomenute će potpore biti doista izdašne za Istarsku županiju gdje novom Kartom regionalnih potpora one rastu za čak 15 postotnih poena više nego prije, a isto znači da će  u svakom budućem poduzetničkom pothvatu ili projektu koji će biti financiran europskim ili nacionalnim sredstvima, 40% biti potpora za one velike poduzetnike, 50% za srednje i 60% za male.  Vjerujem da će vaši poduzetnici to prepoznati“, rekla je ministrica Tramišak.

„Dodatno, kroz Planove industrijskih tranzicija kao novog alata u okviru Integriranog teritorijalnog programa, poduzetnici će imati priliku za razvoj novih gospodarskih niša i novih poduzetničkih pothvata u smislu razvoja poduzetništva budućnosti“, zaključila je ministrica Tramišak te kazala kako se raduje svim novim projektima jedinica lokalne i regionalne samouprave u razvoju poslovne podrške, ali isto tako i konkretnim projektima na daljnjem razvoju gospodarstva i poduzetništva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime