Trokut Novska – Dan početka oslobađanja Zapadne Slavonije

U borbama na novljanskoj bojišnici život je izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, a više od 500 ih je ranjeno

301
Sisačko - moslavačka županija

Uz dosljedno poštivanje epidemioloških mjera, ali i s daleko manjim brojem sudionika nego prijašnjih godina, na spomen-području Trokut Novska održana je tradicionalna komemoracija u spomen na Dan početka oslobađanja Zapadne Slavonije i sve u oslobađanju poginule hrvatske branitelje.

29. listopada, na dan kada je operacijom Orkan 1991. godine započelo oslobađanje zapadno-slavonskog područja u Domovinskom ratu, kod spomen obilježja Trokut Novska održana je svečana komemoracija i odana je počast braniteljima poginulim na novljanskom ratištu. U borbama na novljanskoj bojišnici život je izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, a više od 500 ih je ranjeno.

Sisačko – moslavačka županija

Na komemoraciji je sudjelovao i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je odao počast polaganjem zajedničkog vijenca s predstavnicima Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te Grada Novske.

Župan je naglasio kako je bitka na Trokutu Novska jedan od najznačajnijih događaja u Domovinskom ratu kojim je oslobođen najveći dio zapadno-slavonskog područja i spriječen naum velikosrpskog agresora za odsijecanjem Slavonije.

Sisačko – moslavačka županija

„Ona je bila prekretnica daljnjih događanja u Domovinskom ratu. Do tada je bilo nekoliko manjih oslobađajućih operacija.  Posebna je po još nečemu. Naime, u njoj je sudjelovao veliki broj hrvatskih branitelja s područja gotovo četiri županije. Nažalost,  puno ih je i poginulo. Značajna je jer je uspjela spriječiti naum neprijatelja da presiječe Hrvatsku na dva dijela i ostvari onu famoznu granicu Karlobag – Virovitica. Nakon oslobođenja velikog djela zapadne Slavonije, tijek Domovinskog rata je krenuo potpuno drugim smjerom“.

Čestitao je svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u toj operaciji, a obiteljima koje su izgubile svoje najmilije izrazio duboku sućut te zahvalio na žrtvi koje su podnijele za Hrvatsku.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here