Turski Pododbor za prava djeteta posjetio Hrvatski sabor

Govorilo se i o sprječavanju rastućeg trenda kažnjavanja djece i maloljetničkog rada

223
Foto: Hrvatski sabor

Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a Marko Pavić i predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković te potpredsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport Veljko Kajtazi i članica Odbora Nada Murganić sastali su se u ponedjeljak na odvojenim sastancima s članovima Pododbora za prava djeteta Velike nacionalne skupštine Republike Turske koji borave u radnom posjetu Hrvatskoj.

Foto: Hrvatski sabor

Sastanku je nazočila i predstojnica ureda UNICEF-a u Republici Hrvatskoj Regina Castillo sa suradnicima.

Izaslanstvo Velike nacionalne skupštine Turske na početku svoga posjeta Saboru susrelo se s predsjednicima Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a i Odbora za europske poslove Markom Pavićem i Domagojem Hajdukovićem.

Marko Pavić dao je turskim kolegama pregled hrvatskog zakonodavnog okvira koji se odnosi na zaštitu prava djece, kao i načina financiranja programa, usluga, intervencija  i aktivnosti kojima se doprinosi zaštiti prava djece kako s razine državnog i lokalnog proračuna tako i kroz fondove EU-a. Govoreći o financiranju iz socijalnog fonda EU-a, istaknuo je kako je iz toga fonda za sljedeće razdoblje namijenjena milijarda eura za školski i predškolski sustav. Osvrnuo se i na program Jamstvo za djecu EU-a kojim je Hrvatska dobila priliku provoditi Program zajedno s UNICEF-om kako bi razvila model novih usluga i najboljih praksi za djecu i njihove obitelji. Trenutno se provodi 3. faza testiranja jamstva za romsku djecu u Međimurskoj županiji.

Foto: Hrvatski sabor

Domagoj Hajduković istaknuo je aktivnu suradnju Hrvatske i Turske, te podsjetio na nedavni posjet saborskoga izaslanstva Velikoj nacionalnoj skupštini. Hajduković je ujedno najavio i otvaranje dokumentarne izložbe „Hrvatska i Turska: 30 godina prijateljskih odnosa“, koja će biti otvorena 26. svibnja u Saboru u prigodi tridesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje. Govoreći o pravima djece Hajduković je naglasio kako je Hrvatska predana zaštiti djece kao najranjivijoj skupni društva te se osvrnuo i na važnu ulogu Pravobraniteljice za djecu.

Foto: Hrvatski sabor

Zamjenik voditeljice Pododbora za prava djeteta Velike nacionalne skupštine Turske Ibrahim Yurdunuseven izrazio je uvjerenje da će i ovaj posjet pridonijeti cjelokupnom razvoju odnosa dviju država i pozitivno se odraziti na odnose u ovom dijelu Europe.  Upoznao je hrvatske kolege kako je još 1920. datum 23. travnja proglašen u Turskoj Danom zaštite djece i od tada se slavi kao državni blagdan. – U povodu toga dana, djeca iz cijeloga svijeta pozivaju se u Tursku i sudjeluju u različitim programima, kazao je Yurdunuseven. Rekao je kako na području zaštite prava djece Turska trenutno najviše radi na suzbijanju dječjeg rada u poljoprivredi i socijalne isključenosti djeteta, a osvrnuo se i na probleme djece ilegalnih migranata, s obzirom na to da su od 3 milijuna 600 tisuća migranata, njih milijun i 600 tisuća djeca. Istaknuo je da Turska polaže veliku pažnju svakom stanovniku pa tako i useljenicima, manjinskoj populaciji i romskoj zajednici.

Tursko izaslanstvo su u nastavku posjeta Saboru primili potpredsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport Veljko Kajtazi, koji je ujedno i  zastupnik nacionalnih manjina, među kojima je i turska nacionalna manjina, te Nada Murganić, članica Odbora i bivša ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Veljko Kajtazi također se detaljno osvrnuo na brojne aspekte osiguranja i zaštite prava djeteta u Hrvatskoj. – To činimo na području zakonodavstva, putem akata strateškog planiranja, kao i u svim drugim područjima značajnima za život djece, kazao je Kajtazi te istaknuo kako je Vlada Republike Hrvatske 12. svibnja 2022. donijela Odluku o donošenju Nacionalnog plana za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2022.-2026 godine, i Akcijskog plana za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2022.-2024. godine.

Foto: Hrvatski sabor

Govoreći o Programu Jamstvo za djecu tj. pilot-programu „Faza III.: Testiranje Jamstva za djecu“ istaknuo je kako je to prilika za poduzimanje daljnjih aktivnosti kako bi se zajamčilo da svako dijete u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti ima pristup besplatnoj zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, ranom odgoju i obrazovanju, pristojnom stanovanju i odgovarajućoj prehrani. Govoreći o suradnji s Turskom, Kajtazi je kazao kako je svaka međunarodna suradnja dobrodošla ne samo za komparaciju, nego je i prilika za stjecanje novih ideja i iskustava.

Članica Odbora Nada Murganić istaknula je kako Hrvatska ima u svojoj tradiciji zaštitu djece i njihovih prava kroz jačanje obitelji, njihovoga materijalnog, financijskog i socijalnog statusa te se osvrnula na konkretne projekte i programe osnaživanja obitelji.  Govorila je i o jačanju udomiteljstva, čemu podršku daje UNICEF. – Važno je zaštititi djecu i od cyber nasilja, vršnjačkog nasilja, a još više žalosti kad su djeca izložena nasilju unutar obitelj, kazala je Murganić.

Osim aktivnosti koje Turska poduzima na zakonodavnom planu u vezi s poštivanjem ljudskih, odnosno dječjih prava, turski zastupnici govorili su i o mjerama koje se poduzimaju u cilju sprječavanja rastućeg trenda kažnjavanja djece i maloljetničkog rada, kao i o implementaciji projekta „Djevojčice, hajdemo u školu“, projekta Emine Erdogan, supruge turskoga predsjednika, koji je utjecao na povećanje postotka djevojčica koje pohađaju školu. Što se tiče zaštite djece od nasilja, i turski zastupnici su suglasni kako na tome treba raditi u obiteljima, gdje se oni ne bi trebali susretati niti s jednim oblikom negativnog ponašanja te da obitelji, čije se vrijednosti danas sve više obezvrjeđuju, treba osnažiti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime