Meteorolozi DHMZ-a za cijelu su zemlju izdali crveno upozorenje – iznimno opasno vrijeme. Najveće vrućine očekuju se u gradovima Splitu, Šibeniku, Sisku i Karlovcu. Sve do kraja tjedna, kada se očekuje samo manje olakšanje, živa u termometru dosezat će i do 40 stupnjeva.

Posebno oprezni trebaju biti stanovnici središta gradova jer su ondje temperature i nekoliko stupnjeva više zbog učinka ‘toplinskih otoka’. Oni nastaju zbog Sunčeve energije koju upijaju zgrade i asfaltirane površine, ali i dodatne topline koju stvaraju industrija i promet. Zato, posebice u gradovima, izbjegavajte izlazak na otvoreno do 17 sati.
Nakon neznatnog pada temperature u ponedjeljak i utorak, novi vrhunac toplinskog vala očekuje se sredinom idućeg tjedna.
U ponedjeljak pretežno sunčano te i dalje vrlo vruće, osobito na Jadranu. U unutrašnjosti moguć je mjestimice jači razvoj oblaka te pljuskovi i grmljavina, češće u gorju. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu mjestimice umjeren sjeverozapadnjak, na sjevernom dijelu predvečer i bura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here