Sutra, 9. svibnja, Europa obilježava svoj dan kojim se prisjećamo znamenite Schumanove deklaracije koja je donesena upravo 9.svibnja 1950. godine.  Tom deklaracijom predlaže se stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik čije bi članice udružile proizvodnju ugljena i čelika. Europska zajednica za ugljen i čelik bila je prva u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala današnja Europska unija.

Dan Europe, zapravo Tjedan Europe, diljem Hrvatske obilježavaju ovih dana brojne državne, kulturne i odgojno – obrazovne institucije. Također, u svim hrvatskim županijama održane su svečanosti u čast Europe i Europske unije.

U Zagrebačkoj županiji danas je Dan Europe obilježen svečanim programom u Osnovnoj školi Ivana Benkovića u Dugom Selu. Ovu novu školu pohađa 754 učenika, a riječ je o školi koja je otvorena prije svega 5 godina, a ravnatelj ove škole Branko Goleš sretan je što je ovogodišnje obilježavanje povjereno njihovoj školi…


Ovoj svečanosti u ime Zagrebačke županije i župana Stjepana Kožića, u Dugom Selu danas je bio Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije.

Najveći prirast stanovništva u Zagrebačkoj županiji ima naš grad, imamo infrastrukturu i sve preduvjete za razvoj poduzetništva i privlačenje kapitala. Europa smo bili davno prije i danas smo, rekao je gradonačelnik Dugog Sela Stipe Velić.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here