U Dvoru održana završna komponenta preventivnog projekta “Zdrav za 5”

289

Na sportskom igralištu Osnovne škole Dvor u Dvoru održana je završna manifestacija u sklopu komponente preventivnog Projketa “Zdrav za 5” u petak, 24. svibnja.

PU sisačko-moslavačka
PU sisačko-moslavačka

Aktivnosti iz ovog preventivnog projekta zajednički već sedam godina provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sve s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode, mijenjanja životnih stavova i štetnih navika te stjecanja odgovornosti o očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te usvajanja zdravih stilova života.

U ovoj manifestaciji, koju Policijska uprava sisačko-moslavačka organizira i provodi sa svojim partnerima – Zavodom za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i drugima, bilo je mnogo sudionika.

PU sisačko-moslavačka

Tako se mogla razgledati izložba plakata i crteža Osnovne škole Dvor na temu zaštite okoliša, izrađene torbe, nakiti, vaze i sl. od eko i recikliranog materijala.

PU sisačko-moslavačka

Nazočni su bili i djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite-Podružnice Sisak, koji su u suradnji s policijskim službenicima za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave sisačko-moslavačke prezentirali razna minsko-eksplozivna sredstva i time senzibilizirali građane na opasnosti od pronalaska oružja i dr. minsko-eksplozivnih sredstava. Dobrovoljno vatrogasno društvo Dvor sa svojom opremom u akciji „Mali vatrogasci“-vatrogasci naši prijatelji, dok se Hrvatska gorska služba spašavanja-Stanica Novska predstavila sa svojom opremom te su prezentirali školu traganja i spašavanja nestalih osoba.

PU sisačko-moslavačka

Gradsko društvo Crvenog križa Sisak u suradnji s općinskim društvom Crvenog križa Dvor svojom radionicom „Mala škola prve pomoći“ upoznali su prisutne na koji način i kako pružiti pomoć unesrećenom, dok je Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije na prikladan način svojim aktivnostima poticao na usvajanje zdravih navika te ujedno i razvoj uvjeta za sigurno odrastanje djece i mladih, kao i otklanjanje potencijalnih rizičnih čimbenika.

PU sisačko-moslavačka

Na Info-postavu policije djeca i svi drugi posjetitelji na interaktivnoj radionici „Forenzičari u akciji“ mogli su ostaviti svoje otiske papilarnih linija i vidjeti način izuzimanja tragova s mjesta događaja te razgledati policijska vozila i opremu, Schengen bus, termoviziju, IC uređaj, dalekozore, specijalno policijsko vozilo tzv. „Marica“, motocikl, uređaj za ispitivanje prisutnosti alkohola i droga i drugu opremu, dok su na Info-postavu Autokluba Sisak mogli isprobati „Pijane naočale“ koje simuliraju pijanstvo i uvjeriti se kako je opasno voziti pod utjecajem alkohola.

PU sisačko-moslavačka

Akciju su svojom nazočnošću podržali načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina, voditeljica Službe prevencije Ureda glavnog ravnatelja policije Sandra Veber sa suradnicima, voditelj Službe policije Policijske uprave sisačko-moslavačke Marijan Brnad, policijski kapelan don Ivo Borić, policijski službenici Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke s mjeračem reakcije bez i sa pijanim naočalama, policijski službenici za prevenciju iz Policijske uprave krapinsko-zagorske i mnogi drugi.

PU sisačko-moslavačka

Ovogodišnjim projektom “Zdrav za 5”, komponentom I., koja se odnosi na ovisnosti o alkoholu i zlouporabi droga, bilo je obuhvaćeno i educirano 2.418 učenika u 50 škola diljem naše županije i to 37 osnovnih/područnih škola s 1.325 učenika u 73 razreda i 13 srednjih škola sa 1.093 učenika u 61 prvih razreda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime