U finalu Izbora za najbolji EU projekt 2023. čak dva projekta Sisačko-moslavačke županije

231

Krajem lipnja, započeo je četvrti Izbor za najbolji EU projekt, organiziran od strane Hanza medije u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom Župan.hr, pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Cilj ovog izbora jest prezentirati uspješne EU projekte te istaknuti njihovu ulogu u poboljšanju uvjeta života lokalnih zajednica, krajnjih korisnika i svih hrvatskih građana.

Stručni žiri proglasit će pobjednike u četiri kategorije: doprinos znanosti i inovacijama, doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, doprinos prekograničnoj suradnji te doprinos poduzetništvu, a svojeg pobjednika mogli su odabrati i čitatelji koji su sudjelovali u glasanju.

Ove godine, 39 projekata plasiralo se u finale, među njima su i dva projekta iz Sisačko-moslavačke županije: NATURA SMŽ i CROWN.

Laskava titula Najboljeg EU projekta sa sobom donosi popularizaciju razvojne agencije, samih djelatnika ali i, kako navodi gđa. Matanović: “vidljivost koja je, praktično, neprocjenjiva”.

Voditeljica odjela za provedbu programa i projekata i zamjenica ravnateljice Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije, Ivana Matanović pojasnila je kako se radi o uspješnim projektima iz različitih područja djelovanja.

CROWN je prekogranični projekt namijenjen mladim poduzetnicima. Prikupljale su se najbolje poduzetničke ideje iz triju država. Sve pristigle ideje, kojih je bilo nekoliko stotina, stručna je komisija procijenila i izabrala tri najbolja iz svake države. U Hrvatskoj su to naočale za gluhe i nagluhe osobe, edukativna aplikacija Moopies namijenjena djeci predškolskog uzrasta i treća ideja je bila vezana uz pripravke od biljnih proizvoda. Svaka je dobila 25 tisuća eura kako bi se plasirala na tržište i da bi što više ljudi za nju čulo.

Projekt NATURA SMŽ su zajednički pripremile Sisačko-moslavačka županija, te partneri Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ i Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije. Prostor NATURE SMŽ obuhvaća dva kompletno opremljena objekta i edukativni park veličine 10 tisuća kvadrata. Izrađeni su video i multimedijalni sadržaji koji se prikazuju na video zidovima, hologramima i VR naočalama. Brojni sadržaji prilagođeni su i osobama s invaliditetom te slijepim i slabovidnim osobama.   “Ideja je povećati privlačnost odredišta prirodne baštine Sisačko-moslavačke županije na čemu se još uvijek radi i zato će im eventualna nagrada donijeti toliko željeni pozitivni publicitet.”, pojasnila je gđa. Matanović.

Nagrada za Najbolji projekt EU, već je bila u rukama razvojne agencije SIMORA za projekt Inkubator Pismo u Novskoj prije dvije godine pa ističe kako se posebno vesele ponovno biti u vrhu. Proglašenje pobjednika i glavna dodjela nagrada za najbolje EU projekte bit će organizirana početkom listopada 2023. godine na tradicionalnim Danima regionalnog razvoja i fondova EU.

Razvojna agencija SIMORA, kako navodi gđa. Matanović, nadalje priprema niz projekta, naročito onih prekogranične suradnje.  “Veliki i važan projekt je projekt lječilišta Topusko na kojem su razvojne agencije radile pripremu projekta, mreže poduzetničkih inkubatora u Sisku i Glini, Majstorska škola u Sisku. Jako puno novca EU koji stiže i čim više posla, naše su želje, ali nagrade poput ovih znak su da radimo dobro i da trebamo tako nastaviti”, zaključuje Ivana Matanović, Voditeljica odjela za provedbu programa i projekata i zamjenica ravnateljice Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime