U Glini proslavljena 24. obljetnica pobjede OS RH i predaje 21. kordunskog korpusa

246

U Gornjem Viduševcu svečano je obilježen dan pobjede Oružanih snaga Republike Hrvatske u Domovinskom ratu i predaje 21. korpusa neprijateljske vojske. Svečani program započeo misnim slavljem u crkvi Svetog Ivana Nepomuka u Glini. Obilježavanju je nazočio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić:

“U Glini je započeo i završio Domovinski rat. 26. lipnja ’91. godine napadom na policijsku postaju možemo reći je započeo Domovinski rat jer tada je bivša JNA otvoreno stala na stranu srbočetnika, a evo današnji dan 8. kolovoza slavimo pobjedu završetak vojno-redarstvene operacije Oluja. Na ovom području kada je oslobođena kompletna Hrvatska, svih tih 5 dana koliko je trajala VRO Oluja do predaja 21. neprijateljskog korpusa upravo ovdje gdje se predalo preko gotovo šest tisuća vojnika. Tim danom je završio Domovinski rat. Ovdje je kapitulirala srpska vojska, nemojmo da mi kapituliramo, da mladi odlaze van jer odlazak izvan domovine je kapitulacija.”

Pozvao je građane da sudjeluju u gradnji budućnosti svojih krajeva.

VEZANE VIJESTI
Obilježena 27. obljetnica stradavanja i progona hrvatskog pučanstva s područja grada Gline

“Mi smo ljudi skloni predrasudama i uvijek nam je netko drugi kriv, a sami, s druge strane, gotovo ništa ne učinimo. Hvala onima koji čine svakodnevno nešto za Hrvatsku, za svoju domovinu, koji ugrađuju u mlade tu ljubav, to domoljublje prema domovini i koji na tragu. Upravo danas se sjećamo nažalost i svih poginulih hrvatskih branitelja i civila koji su položili svoje živote u temelje ove Hrvatske, da ta žrtva ne bude uzaludna, da evo to bude poruka mladima da shvate da ova Hrvatska nije pala s neba, nego da su za nju date velike žrtve.”

Predsjednik zbora gardijskih brigada Krešimir Maretić ovom se prigodom okupljenima obratio, kako je naveo, kao vojnik i branitelj:

VEZANE VIJESTI
Otvorena Ustrojbena jedinica za predškolski odgoj u Hrvatskoj Dubici

“Ovo mjesto pokazuje jednu superiornost hrvatske vojske koja je stasala u Domovinskom ratu. Kad za vojnika kažete da vam se predao protivnički korpus – to je mnogo, to je golemo! Vjerujte mi, to samo vojnici razumiju. Kao branitelj i čovjek koji se priključio obrani domovini 90-ih godina danas, kad sve ovo slušam i gledam što se zbiva oko nas, tužan sam jer još uvijek ima snaga koji ne žele ovu Hrvatsku, koji ju blate. I danas, kad mi slavimo ima onih koji ju još hoće krivo prikazati i ovdje i u međunarodnoj zajednici. To je živa istina. Ti koji prozivaju su glavni krivci za ono što svaljuju na hrvatski narod na hrvatsku državu, na hrvatskog vojnika. Hrvatska država i vojnik imali su legitimno pravo da se obrani, da se oslobodi i da živi na svom.”

Poruke zajedništva okupljenima su rečene na mjestu pobjede, pred zarobljenim tenkom koji simbolizira veliki vojnički uspjeh, krunu pobjede, završetak Domovinskog rata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here